Pewnie każdemu z nas zależy na dobrym przyswajaniu żelaza z pożywienia! Dzisiaj w poście przedstawię sposoby na jak najlepsze dostarczenie sobie tego pierwiastku.
Żelazo - mikroelement, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Przede wszystkim żelazo w naszym organizmie potrzebne jest do tworzenia czerwonych krwinek.
Co jeszcze:
- tworzenie czerwonych krwinek, składnik hemoglobiny
- wpływa na metabolizm cholesterolu
- wspiera układ odpornościowy
- pomaga w detoksyfikacji wątroby
- wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego
Żelazo jest również bardzo ważne w chorobach tarczycy!!!!! To właśnie żelazo wpływa na proces konwersji prohormonu T4 do aktywnego hormonu T3!
Jak się okazuje, aż u 2/3 kobiet z uporczywymi objawami niedoczynności tarczycy, pomimo prawidłowego leczenia lewotyroksyną i wyrównanego poziomu TSH, dopiero przywrócenie stężenia ferrytyny powyżej 100ug/l pomaga złagodzić objawy niedoczynności tarczycy.
Główne formy żelaza w organizmie:
- hemoglobina (czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach, którego zasadniczą funkcją jest transportowanie tlenu – przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach). Cząsteczka hemu zawiera położony centralnie atom żelaza (Fe2+) umożliwiający jej wiązanie cząsteczek tlenu (O2). Jedna cząsteczka hemoglobiny może przyłączyć od jednej do czterech cząsteczek tlenu, co powoduje że hemoglobina może występować albo w stanie "odtlenowanym" (deoxyHb) lub w różnym stopniu "utlenowania" (oxyHb). Hem nadaje białku (i krwi) czerwony kolor.- mioglobina białko magazynujące tlen w mięśniach czerwonych (poprzecznie prążkowanych). Podczas nadmiernego wysiłku, kiedy ciśnienie cząsteczkowe tlenu spada w mięśniach do bardzo niskiej wartości 5 mm Hg, mioglobina uwalnia zmagazynowane cząsteczki O2 i pozwala mitochondriom na syntezę ATP na drodze fosforylacji oksydacyjnej.
- transferyna białko regulujące stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportujące je do tkanek
- ferrytyna białko przechowujące jony żelaza Fe3+ w wątrobie
Żelazo w żywności
- żelazo hemowe, żelazo znajdujące się w produktach odzwierzęcych: w mięsie, wątrobie, podrobach, jajach. Mięso zawiera mioglobinę, która jak pisałam wyżej magazynuje żelazo. Przyswajalność żelaza hemowego z pożywienia wynosi 20%- żelazo niehemowe; żelazo pochodzenia roślinnego, strączki, sezam, spirulina, orzechy, szpinak. Wchłaniania żelaza niehemowego wynosi od 1 do 5%. Możemy bardzo na to wpłynąć.
Polepszenie przyswajalności Żelaza! Żołądek, a Żelazo?!
- Komórki okładzinowe żołądka produkują kwas solny. Który sprawia,że w naszym żołądku jest pH kwaśne (około 1.5). Podstawowym warunkiem wzrostu efektywnej absorbcji żelaza do krwi jest wcześniejsza redukcja z trójwartościowego do dwuwartościowego. Sprzyja tej redukcji wysoka kwasowość treści żołądkowej – tj. niskie pH soku żołądkowego. Osoby stosujące inhibitory pompy protonowej, bardzo zaburzają ten proces.
- Czynnikiem polepszającym wchłanianie jest wit. C znajdująca się w żywności oraz obfitość w diecie białka pochodzenia zwierzęcego kwas askorbinowy redukuje Fe3+ do Fe2+ w jednoelektrodowej reakcji, samemu przekształcając się w kwas monodehydroaskorbinowy, co z kolei ma istotne znaczenie, ponieważ żelazo jest absorbowane w dwunastnicy w postaci zredukowanej Fe2+.
- Zwartość w żywności cysteiny i lizyny, aminokwasów głównie znajdujących się w produktach mięsnych.
- Żywność bogata kwas foliowy, mangan i kobalt pomaga w wchłanianiu żelaza w jelicie cienkim.
- Wchłanianie żelaza przyspiesza spożywanie go razem z witaminami z grupy B i E oraz z witaminą C.
Czynniki wpływające na zmniejszenie wchłaniania Żelaza
- zbyt wysokie pH żołądka- brak w diecie witaminy C
- duża zawartość w diecie błonnika, kwasu szczawiowego, kwasu fitynowego które wiążą jony metali ciężkich
- polifenole i taniny (antyoksydanty znajdujące się w strączkach, kawie, herbacie). Wchodzą one w silną i trwałą reakcję chemiczną z organicznym żelazem i tym samym hamują jego wchłanianie z przewodu pokarmowego. Kiedy jesz mięso - ograniczaj picie kawy, herbaty, unikaj soi i roślin strączkowych. Unikniesz tanin hamujących wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.
- wapń zmniejsza przyswajanie żelaza, dlatego nie należy popijać jedzenia i tabletek wodą wysokozmineralizowaną; lub przyjmować żelazo i wapń razem.
- Ponadto żelaza nie można łączyć z miedzią. Magnez również zmniejsza wchłanianie żelaza.
Zapotrzebowanie na żelazo - zalecane dziennie spożycie (RDA) - według Dietary Reference Intakes ustalone przez amerykańską National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.
Grupy ludności | Żelazo | |
---|---|---|
Zalecane dzienne spożycie (RDA)*1 [mg / dzień] |
Poziom maksymalny spożycia (UL)*2 [mg / dzień] |
|
Niemowlęta 0-6 miesięcy | 0,27*3 | 40 |
Niemowlęta 6-12 miesięcy | 11 | 40 |
Dzieci 1-3 lata | 7 | 40 |
Dzieci 4-8 lat | 10 | 40 |
Mężczyźni 9-13 lat | 8 | 40 |
Mężczyźni 14-18 lat | 11 | 45 |
Mężczyźni 19-30 lat | 8 | 45 |
Mężczyźni 31-50 lat | 8 | 45 |
Mężczyźni 51-70 lat | 8 | 45 |
Mężczyźni > 70 lat | 8 | 45 |
Kobiety 9-13 lat | 8 | 40 |
Kobiety 14-18 lat | 15 | 45 |
Kobiety 19-30 lat | 18 | 45 |
Kobiety 31-50 lat | 18 | 45 |
Kobiety 51-70 lat | 8 | 45 |
Kobiety > 70 lat | 8 | 45 |
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat | 27 | 45 |
Kobiety w ciąży 19-30 lat | 27 | 45 |
Kobiety w ciąży 31-50 lat | 27 | 45 |
Kobiety karmiące ≤ 18 lat | 10 | 45 |
Kobiety karmiące 19-30 lat | 9 | 45 |
Kobiety karmiące 31-50 lat | 9 | 45 |
*1 Zalecane dziennie spożycie (RDA) - wartość zaspokajająca potrzeby ponad 97.5% zdrowej populacji w każdej grupie wiekowej, obu płci. Wartość ta jest szacowana metodami statystycznymi.
*2 Poziom maksymalny spożycia (UL) - wartość, która nie powoduje szkodliwych efektów u osób zdrowych, co stwierdzono w badaniach pod kontrolą lekarską.
*3 Rekomendowane dzienne spożycie (AI) - prawdopodobny poziom dziennego spożycia obliczony na podstawie obserwacji lub doświadczalnie ustalonych przybliżeń lub szacunków spożycia poszczególnych składników odżywczych. Wartość AI jest podawana kiedy nie jest możliwe oszacowanie RDA.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz