wtorek, 14 maja 2013
Przepis dostałam od cioci. Banalnie prosty, nawet dziecko by sobie z nimi poradziło.
Rogaliki są kruche na zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie, idealne.
Do ciasta nie dodajemy grama cukru, więc są również dietetyczne.
Plusem jest również fakt, że nie wymagają chłodzenia, więc są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo tanie. Do ich wykonania potrzeba tylko kilka zawsze obecnych w domu składników.
Moja rodzina jest nimi zachwycona. Nawet nie robię ich z jednej porcji, tylko od razu z dwóch.
Kruche rogaliki z marmoladą bez cukru
3 szklanki mąki pszennek
1 szklanka śmietany
1 kostka margaryny/masła
+marmolada/powidła/nutella
+cukier puder do posypania
Mąkę zagnieść z miękką margaryną i śmietaną. Ciasto podzielić na kilka części (4/5), każdą rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Przy szerszej krawędzi nałożyć łyżeczką nadzienia i zwinąć rogalik.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20minut w 180stopniach.
Smacznego
Kruche rogaliki z marmoladą bez cukru
Przepis dostałam od cioci. Banalnie prosty, nawet dziecko by sobie z nimi poradziło.
Rogaliki są kruche na zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie, idealne.
Do ciasta nie dodajemy grama cukru, więc są również dietetyczne.
Plusem jest również fakt, że nie wymagają chłodzenia, więc są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo tanie. Do ich wykonania potrzeba tylko kilka zawsze obecnych w domu składników.
Moja rodzina jest nimi zachwycona. Nawet nie robię ich z jednej porcji, tylko od razu z dwóch.
Kruche rogaliki z marmoladą bez cukru
3 szklanki mąki pszennek
1 szklanka śmietany
1 kostka margaryny/masła
+marmolada/powidła/nutella
+cukier puder do posypania
Mąkę zagnieść z miękką margaryną i śmietaną. Ciasto podzielić na kilka części (4/5), każdą rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Przy szerszej krawędzi nałożyć łyżeczką nadzienia i zwinąć rogalik.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20minut w 180stopniach.
Smacznego
Etykiety:
cukier,
margaryna,
marmolada,
mąka pszenna,
śmietana
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Coś mi się kojarzy, coś gdzieś dzwoni... Gdzie ja jadłam, gdzie je widziałam... Na pewno wiele lat temu, mgliście podsuwają mi się obrazy z podstawówki, jakiś szkolny sklepik, cukiernia, piekarnia. Kurczę, nie lubię nie pamiętać!
OdpowiedzUsuńAle smak doskonale pamiętam, o taaak.... :))
świetny pomysł na rogaliki, wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńNo proszę mi podrzucić kilka do Niemiec :)
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia je robić ;) Smakują cudownie ;D
OdpowiedzUsuńPyszności :) Uwielbiam takie małe cudeńka :>
OdpowiedzUsuńEj one są tak idealne i tak kształtne, że zawstsydziłaś tym wszystkie moje dotychczasowe wypieki! ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMi się właśnie wydawały nieidealne :D
Muszą być pyszne ! I to jeszcze bez cukru, to pewnie pochłonęłabym je wszystkie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za wzięcie udziału w akcji :)
Trudno się oprzeć :) Kradnę rogalika! :D
OdpowiedzUsuńidealne na wyprawę majową. pyszne.
OdpowiedzUsuńnie dość, że idelanie wyglądają to pewnie smakują!
OdpowiedzUsuńkruche rogaliki, z pysznym nadzieniem - mmm zjadłabym *-*
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie, zupełnie jak te mojej babci :)
OdpowiedzUsuńMożna spytać jakiej śmietany użyłaś? Słodkiej czy kwaśnej, no i jaki procent :) Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam i dodam jeszcze, że wspaniałe przepisy, no i sam blog :D
OdpowiedzUsuńśmietana to śmietana jest kwaśna
Usuńśmietanka to śmietanka jest słodka
Czyli użyłam śmietany. Nie pamiętam jakiej. 12% lub 18%
Dzięki
pycha
OdpowiedzUsuńile rogalikow wychodzi z tej porcji ? wygladaja pysznie
OdpowiedzUsuńdziś znalazłam przepis ...juz rogaliki wykonałam ....są pyszne polecam...
OdpowiedzUsuńsa pyszne juz nei raz je robilam ....ja robie z dwoch porcji....szybko znikaja.....
OdpowiedzUsuńPyszne i baanalnie proste, więc nie rozumiem jak mogło komuś ciasto nie wyjść :D. Takich rogalików właśnie szukałam. Wyszły przepyszne choć nie takie ładne jak Twoje ;)
OdpowiedzUsuńWitam! Rogaliki wygladaja wysmienicie i napewno tez tak smakuja :)
OdpowiedzUsuńZdam się na Pani przepis :)
A czy w przepisie przypadkiem drozdzy nie brakuje ???
OdpowiedzUsuńnie, do zrobienia powyższych rogalików nie używamy drożdży
Usuńa jajka? nie powinno być jajek? bo własnie się zastanawiam czy by nie zrobić tych rogalików?
OdpowiedzUsuńnie, nie powinno być jajek
Usuńja na prawdę nie zapomniałam o niczym w przepisie
Witam, właśnie zabieram się za robienie tych smacznych rogalików z powidłami zrobionymi przez moją mame i mam dwa pytania ;
OdpowiedzUsuń1. ile gramowo proszku do pieczenia mam dać ( bo opakowanie ma 18g i 30g?)
2. i czy też można zrobić rogaliki z nutellą?
w przepisie nie ma słowa o proszku do pieczenia
Usuńw tym przepisie go nie używamy!!
oczywiście że można z nutellą, ale na pewno nam trochę wypłynie
Dziś robię rogaliki świetny prosty przepis.
OdpowiedzUsuństrasznie proste i do tego bez cukru, drożdży, a jakie smakowite!! :) dzięki za ten przepis to moje pierwsze rogaliki i się udały.. pół z czekoladą, pół z marmoladą różaną(te drugie mi nie smakowały, jak perfumy! nie polecam tej marmoladki) :P :) dodałam cukier waniliowy i cynamon do ciasta ,mmm!! :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić te rogaliki z serem zamiast z marmoladą?
OdpowiedzUsuńNaprawde rewelacja obecnie mieszkam we Francji i ciezko tutaj zrobic cos co robimy w Polsce, znalazlam ten przepis i od razu wzielam sie do dziela bomba sa rewelacyjne, obecnie zrobilam z roznymi konfiturami, czekolada oraz serem super. Nie bojcie sie i robcie wychodza zawsze
OdpowiedzUsuńmega pyszne właśnie sie zajadam ;)
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka tortowa?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście
Usuńhej czytajcie dokładnie to nie bedziecie zadawac głupich pytan a rogaliki pycha, mąz juz zjadł
OdpowiedzUsuńwitam i widze ze musza byc naprawde smaczne i kruche bo mietana ale czegos mi tu brakuje mialam ochote je zrobic ale boje sie ze nie ma ani proszku ani drozdzy czy bez tego wyjda...pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńzaufaj, wychodzą super
Usuńteż byłam nieufna, ale nie potrzeba żadnych spulchniaczy :D
Zamiast śmietany można użyć serka waniliowego, mają lepszy smak :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.
OdpowiedzUsuńŻona własnie zrobiła są pyszbe!!!
OdpowiedzUsuńPyszne*
UsuńDzień dobry, mam pytanie. Co zrobić gdy rogaliki nie mają koloru. Takie jakie były przed pieczeniem takie są i po. W ogóle nie mają brązowego koloru piekę je 20 minut później jeszcze ok. 10 minut trzymam w piekarniku a one jakie białe były takie białe są.
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź
może należało by je białkiem posmarować i moszne obsypac cukrem :)
OdpowiedzUsuńi dłuze potrzymać ? prosze napisac czy wyszły :)
OdpowiedzUsuńTak, wczoraj gdy piekłam je 2 raz to już miały kolor bo jak piekłam pierwszym razem to nie znikły tak szybko jak wczoraj ponieważ wszyscy myśleli że są nie upieczone, ale tym razem znikły szybko.
UsuńPrzepis rewelacja, podstawowe składniki, szybko je się robi.
Napewno będę je robić często :)
Dziękuję za porady :)
Przepis super. Po pierwsze, bo ciasto bez grama cukru. Po drugie, bo nie trzeba go chlodzic, a po trzecie, bo rogaliki wychodza naprawde smaczne.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo.
Zapisuje do ulubionych !!!
Piekłam te rogaliki na wiele okazji, wiele razy. Rzadko wracam do przepisów, ale ten jest doskonały! Składniki mam zawsze w domu, trzeba chwilę, żeby wszystko przygotować, zawsze się udają i są pyszne. Właśnie zaczynam robić i uznałam, że tym razem zostawię komentarz, bo ten przepis zasługuje na pochwały :)
OdpowiedzUsuńDobre jak na coś z niczego. Jak dla mnie za mało słodkie,ale jakbym nie miała nic słodkiego następnym razem to zrobię te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńRogaliki przepyszne! Zrobiłam ze swoim dżemem z czarnej porzeczki.
OdpowiedzUsuńJaka smietana powinna być słodka czy kwaśna
OdpowiedzUsuńkwaśna
UsuńChcialam zapytac czy moze byc mąka pszenna typ 2000?
OdpowiedzUsuńraczej za ciężka
UsuńDziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńWyśmienite z jabłkami prazonymi polecam bardzo
OdpowiedzUsuńPyszne. Nie wierzyłam, a jednak! 😊
OdpowiedzUsuńMąż zajada, ja zajadam u psiak się oblizuje.
OdpowiedzUsuńProsze o klasyfikacje odnosnie masla czy margaryny... ile ta kostka ma wagi? 250 gram?
OdpowiedzUsuń200g masła
UsuńWspaniały przepis...najlepszy! Dziękuję. Rogaliki przepysznie. Robiłam z marmoladą różaną. Pychota! Mniam!❤️
OdpowiedzUsuń