Trudno mnie wyrzucić z kuchni... Tata już dawno powiedział, że lepiej mnie ubierać niż żywić bo co chwilę coś jem :P Cóż, wolę zjeść kilka mniejszych posiłków niż jak on 2 ogromne :D No, ale cóż.... Ale, tak na prawdę jest bardzo zadowolony z mojego kuchennego szaleństwa. Rano piekłam muffiny, wieczorem zaserwowałam naleśniki z serem, a na dzisiaj gotuję rosołek, a na deser planuję domowy budyń.
A, żeby mieć siłę na cały dzień szaleństw trzeba zjeść porządne śniadanie... i warto rano nawet iść do ogródka i przemoczyć skarpetki w trawie, żeby zerwać świeży rabarbar i pobiec do babci po truskawki prosto z krzaczka. Plusy mieszkania na wsi...
A placki. Nigdy lepszych nie jadłam! Mus z rabarbaru... mniam!! Jeśli go nie macie zastąpcie musem z jabłek, truskawek czy malinami.
Smacznego
Koktajl
placki rabarbarowo-truskawkowe z jabłkiem
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
5 lasek rabarbaru
50ml kefiru truskawkowego
1/2 jabłka
1 łyżeczka miodu
Rabarbar obieramy i kroimy, dusimy to powstania papki/musu w garnku na małym ogniu. (ok 5min.) Dodajemy miód. Mieszamy wszystkie składniki. Smażymy na małym ogniu na teflonie. Kiedy wylejemy ciasto na patelnię układamy półksiężyce jabłka.
koktajl truskawkowo-rabarbarowy
5 lasek rabarbaru
150ml jogurtu naturalnego
100g truskawek
1 łyżka miodu
Rabarbar obieramy i kroimy, dusimy to powstania papki/musu w garnku na małym ogniu. (ok 5min.) Dodajemy miód. Wszystkie składniki traktujemy blenderem...
zazdroszczę takiego śniadania : )
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie racuchy!
OdpowiedzUsuńMusze w końcu spróbować placków z rabarbarem, ten przepis bardzo mi się podoba, chyba zaserwuję sobie takie w długi weekend ;)
OdpowiedzUsuńoj super sniadanie....i to tak w tygodniu?! szczesciara! takie sniadaniowe szalenstwa to tylko w wolne dni...
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńrany, uwielbiam przebywać na wsi, moja babcia mieszka i zawsze chętnie do niej wyjeżdżam, żeby się odstresować, nazbierać wiejskich (najlepszych) warzyw i owoców i po prostu, żeby uwolnić się od miasta ; )
OdpowiedzUsuńTwoje placki wyglądają świetnie ; )
moja wiesz to taka wiesz- malo wies bo do miasta na piechote spokojnie dochodze a i mpk dojezdza;) takze wiem dokladnie o jakies dobrodziejstwach piszesz ;)
OdpowiedzUsuńsniadanko pyszne,musze sobie niedlugo zaserwowac jakies placuchy !
Hej,
OdpowiedzUsuńDanie wygląda smakowicie.
Dziś idę na zakupy i wpisuję na listę rabarbar i na pewno zrobię.
Mam pytanie, gdzie kupiłaś taki kefir truskawkowy?
Może lepiej byłoby dodać do 50ml zwykłego kefiru kilka truskawek zmiksować to i byłby kefir truskawkowy?
w eko kupiłam :D
Usuńpewnie, że tak można! ja po prostu miałam taki pod ręką :D
Hej, a ile sztuk placków wychodzi z podanych proporcji?
OdpowiedzUsuńtrochę matmy trzeba :D
Usuńtyle ile na zdjęciu
czyt. 4
Witam :)
OdpowiedzUsuńCzy możesz mi napisać, jaka ilość musu rabarbarowego jest potrzebna w powyższych proporcjach (zrobiłam mus "hurtowo" - z tego, co do tej pory bujnie rosło w ogódku ;)) - tak z pół szklanki?
myślę, że tak :D dałabym trochę mniej i w razie czego dodała
Usuń