poniedziałek, 26 marca 2012

Ciasto jogurtowe


Z barku czasu obiecany ostatnio przepis dodaję dopiero dzisiaj. 
Ciasto jogurtowe którego bazą było ciasto dukanowe. To jest oczywiście przerobione. Ale nadaje się świetnie na dietę. Ponieważ ma mało bardzo kcal. W przepisie jest tylko łyżka miodu, więc ciasto jest bardzo mało słodkie i radzę zwiększyć jego ilość. Jest bardzo smaczne i takie wilgotne. Polecam


Ciasto jogurtowe (18cm tortownica)
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
300ml jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
5 kropel olejku waniliowego

Jajka ubić z miodem. Dodać jogurt i olejek i miksować na najwyższych obrotach. Przesiać proszek i obie mąki. Piec 40min w temp. 180stopni. 
Smacznego

27 komentarzy

  1. jaką średnice miałą twoja tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju.. jest cudownie wilgotne! kocham! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super ; ) haha przypomniałam sobie jak kiedyś robiłam ciasto jogurtowe i smakowało całkiem jak sernik ; p chyba przesadziłam z jogurtem !
    uwielbiam takie wilgotne ciasta do kawki ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie wilgotne ciasta. Szczególnie gdy całe mogę zjeść sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne ciasto....kurcze wszyscy cos pieka na wiosne....a ja jedynie zapiekanki do piekarnika wkladam.....

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadlabym ze smakiem, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czuję, że od dzisiaj będzie moim ulubionym ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie wilgotne :)do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne ciasto, uwielbiam takie jogurtowe;)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy masę mam wylać bezpośrednio do formy

    OdpowiedzUsuń
  11. po dodaniu proszku i mąk miksować czy wystarczy wymieszać?

    OdpowiedzUsuń
  12. piekarnik nastawiamy żeby grzał z dołu i z góry, czy tylko z dołu

    OdpowiedzUsuń
  13. 1. tak, ale najlepiej przesmarować blaszkę jakimś tłuszczem
    2. zmiksować
    3. góra i dół

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuje też wybieram się na dietetykę i lubię eksperymentowac w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  15. jak długo miksować, a raczej jaką powinienem otrzymać konsystencje?

    OdpowiedzUsuń
  16. wiem że dużo pytań zadaje ale jestem w II klasie Technikum i dopiero ,,zaczynam'' moje gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy możesz zadawać wszystkie pytania w jednym komentarzu? i podpisuj się, proszę
    miksujesz chwileczkę. konsystencja dosyć płynna.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jej! Świetny przepis!
    I generalnie świetny blog! :)
    Czy mogłabyś podać mi swojego maila?
    Bo mam kilka pytań do Ciebie (nic strasznego oczywiście!)

    Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam, podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao, zwiększyłam ilość "słodzideł" i wyszło pyysznie :), dziękuję za inspirację !

    OdpowiedzUsuń
  20. dzisiaj je robilam, dodalam tylko pokrojone jabłko. no pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis! Postaram się dzisiaj upiec to ciasto. Zastanawiam się tylko, czy mogę dodać na wierzch truskawki (dosłownie na samej górze)?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP