Z barku czasu obiecany ostatnio przepis dodaję dopiero dzisiaj.
Ciasto jogurtowe którego bazą było ciasto dukanowe. To jest oczywiście przerobione. Ale nadaje się świetnie na dietę. Ponieważ ma mało bardzo kcal. W przepisie jest tylko łyżka miodu, więc ciasto jest bardzo mało słodkie i radzę zwiększyć jego ilość. Jest bardzo smaczne i takie wilgotne. Polecam
Ciasto jogurtowe (18cm tortownica)
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
300ml jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
5 kropel olejku waniliowego
Jajka ubić z miodem. Dodać jogurt i olejek i miksować na najwyższych obrotach. Przesiać proszek i obie mąki. Piec 40min w temp. 180stopni.
Smacznego
jaką średnice miałą twoja tortownica?
OdpowiedzUsuń18cm
Usuńjeju.. jest cudownie wilgotne! kocham! <3
OdpowiedzUsuńwygląda super ; ) haha przypomniałam sobie jak kiedyś robiłam ciasto jogurtowe i smakowało całkiem jak sernik ; p chyba przesadziłam z jogurtem !
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wilgotne ciasta do kawki ; )
Bardzo lubię takie wilgotne ciasta. Szczególnie gdy całe mogę zjeść sama ;)
OdpowiedzUsuńale fajne ciasto....kurcze wszyscy cos pieka na wiosne....a ja jedynie zapiekanki do piekarnika wkladam.....
OdpowiedzUsuńzjadlabym ze smakiem, mniammm:)
OdpowiedzUsuńczuję, że od dzisiaj będzie moim ulubionym ;)
OdpowiedzUsuńjogurtowe lubię bardzo :D.
OdpowiedzUsuńLubię takie wilgotne :)do zrobienia
OdpowiedzUsuńWilgotne ubóstwiam. :D
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto, uwielbiam takie jogurtowe;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję wkrótce! <3
OdpowiedzUsuńczy masę mam wylać bezpośrednio do formy
OdpowiedzUsuńpo dodaniu proszku i mąk miksować czy wystarczy wymieszać?
OdpowiedzUsuńpiekarnik nastawiamy żeby grzał z dołu i z góry, czy tylko z dołu
OdpowiedzUsuń1. tak, ale najlepiej przesmarować blaszkę jakimś tłuszczem
OdpowiedzUsuń2. zmiksować
3. góra i dół
dziękuje też wybieram się na dietetykę i lubię eksperymentowac w kuchni
OdpowiedzUsuńjak długo miksować, a raczej jaką powinienem otrzymać konsystencje?
OdpowiedzUsuńwiem że dużo pytań zadaje ale jestem w II klasie Technikum i dopiero ,,zaczynam'' moje gotowanie
OdpowiedzUsuńCzy możesz zadawać wszystkie pytania w jednym komentarzu? i podpisuj się, proszę
OdpowiedzUsuńmiksujesz chwileczkę. konsystencja dosyć płynna.
Jej! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńI generalnie świetny blog! :)
Czy mogłabyś podać mi swojego maila?
Bo mam kilka pytań do Ciebie (nic strasznego oczywiście!)
Kasia.
ssiaskaa@gmail.com
UsuńZrobiłam, podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao, zwiększyłam ilość "słodzideł" i wyszło pyysznie :), dziękuję za inspirację !
OdpowiedzUsuńdzisiaj je robilam, dodalam tylko pokrojone jabłko. no pycha :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Postaram się dzisiaj upiec to ciasto. Zastanawiam się tylko, czy mogę dodać na wierzch truskawki (dosłownie na samej górze)?
OdpowiedzUsuńjasne :D
Usuń