IBS czyli Zespół Jelita Drażliwego, który bardzo często idzie w parze z SIBO
Zespół Sibo - przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego znany jeszcze jako zespół rozrostu bakteryjnego.
Do SIBO dochodzi kiedy bakterie z jelita grubego zaczynają zasiedlać jelito cienkie. Ale więcej o SIBO znajdziecie tutaj. A tutaj więcej słów o IBS.
Zespół Sibo - przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego znany jeszcze jako zespół rozrostu bakteryjnego.
Do SIBO dochodzi kiedy bakterie z jelita grubego zaczynają zasiedlać jelito cienkie. Ale więcej o SIBO znajdziecie tutaj. A tutaj więcej słów o IBS.
Mała, szybka powtórka.
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) - przewlekła
choroba przewodu pokarmowego. Żeby móc stwierdzić IBS wg kryterii Manninga, objawy muszą występować co najmniej
3 miesiące, jednak wyniki w badaniach są w porządku– wyniki krwi są zazwyczaj w
normie, usg w normie, gastroskopia i kolonoskopia w normie.
Osoba chorująca na IBS cierpi na bóle brzucha o niewyjaśnionym pochodzeniu oraz ma zaburzenia rytmu wypróżnień. Często występują wzdęcia, odbijanie, gazy, nudności i wymioty, dyskomfort w obrębie jamy brzusznej, uczucie pełności. IBS może być spowodowany nieprawidłową dietą, nadmiernym narażeniem na stres, złym stylem życia, może występować także podłożu psychiczne (niepokój, depresja, zaburzenia osobowości) oraz nieprawidłowy rozrost bakterii w jelicie, czyli SIBO.
Jedna z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego, występuje u około 10-20% pacjentów, częściej u kobiet i jest najczęstszą przyczyną wizyt u poradniach gastroenterologicznych.
W zależności od rodzaju objawów IBS dzielimy na :
- • D-IBS – z dominującymi biegunkami, charakteryzujący się oddawaniem luźnego, wodnistego stolca, częściej niż 3 razy na dobę;
- • C-IBS – z dominującymi zaparciami, charakteryzujący się oddawaniem twardego, grudkowatego stolca, rzadziej niż 3 razy w tygodniu;
- • M-IBS – postać mieszana, w której biegunka występuje naprzemiennie z zaparciami;
- • U-IBS – postać niezidentyfikowana.
Leczenie IBS należy rozpocząć od zmiany nawyków
żywieniowych. Przy zaparciach należy wzbogacić dietę w błonnik, np. nasiona
babki płesznik. Otręby pszenne zmniejszają częstość zaparć, jednak w zbyt
dużych ilościach mogą nasilać wzdęcia. Ważne również jest wypijanie minimum 2 litrów
płynów dziennie.
Pomocna może okazać się dieta FODMAPs, jednak nie należy
stosować jej długo ponieważ może być silnie niedoborowa.
Dieta o małej
zawartości fermentujących di- oligo- i mono- sacharydów oraz polioli*.
Najczęściej wykorzystywana w łagodzeniu objawów IBS
czy SIBO.
*Poliole (ksylitol, erytrytol, mannitolo, sorbitol)
•
Bardzo ważnym warunkiem skutecznej
eliminacji produktów obfitujących w FODMAP jest uważne czytanie składu
gotowych produktów i potraw. Należy pamiętać, że czosnek i cebula
są bardzo często dodawane do doprawionych mięs i gotowych mieszanek
przyprawowych. Podobnie jest w przypadku produktów zawierających sztuczne
środki słodzące.
•
Do produktów przeznaczonych dla
diabetyków, niektórych jogurtów, soków czy gum bez cukru dodaje się słodziki.
Należy zwrócić uwagę również na produkty zawierające dodatek syropu
glukozowo-fruktozowego: słodycze i wyroby cukiernicze, jogurty, soki,
musztardy, keczup i inne gotowe sosy. Dzięki uważnemu czytaniu etykietek
zyska się pewność, że dany produkt nie zawiera FODMAP.
Faza Pierwsza
6-8 tygodni
Należy wykluczyć całkowicie poliole, węglowodany
fermentujące. Ten etap ma na celu złagodzenie objawów choroby.
Produkty
zawierające duże ilosci FODMAP, które należy wyeliminować to:
- • Owoce: jabłka, jeżyny, daktyle, figi, nektarynki, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki, mango, arbuz, owoce suszone, z puszki
- • Warzywa: strączkowe, kapustne, buraki, cebula, czosnek, por, karczoch, kalafior
- • Grzyby
- • Mleko i delikatne przetwory mleczne (krowie, owcze, kozie) – jogurty, twarogi, kefiry, maślanki, śmietana, napój sojowym lody, miękkie sery typu risotta
- • Produkty zbożowe: pszenne, żytnie, jęczmienne
- • Orzechy nerkowca, pistacje
- • Miód, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy
Produkty zawierające małe ilości FODMAP, dozwolone w diecie
- • Owoce: banany, kiwi, cytrusy, jagody, truskawki, winogrona
- • Sery żółte, brie, camembert, mozzarella, mleka roślinne- migdałowe, ryżowe
- • Mięso, ryby, jaja, tofu
- • Produkty zbożowe: bezglutenowe (ryż, komosa, kasza gryczana, jaglana), chleb orkiszowy na zakwasie, mąka orkiszowa, owsiana,
- • Orzechy włoskie, ziemne, sezam, słonecznik, pestki dyni
Tabela 1
Źródła FODMAP [2009 Gibson i Stepherd]
Fruktoza
|
Laktoza Oligosacharydy
|
Poliole
|
Fruktany
i/lub galaktazy
|
|
Wysoka
zawartość FODMAP
|
Jabłka,
brzoskwinie, mango, arbuz, suszone owoce, soki owocowe
|
Mleko
krowie, owcze i kozie, lody, ricotta
|
Szparagi,
kabaczek, czosnek, brokuły, cebula, groszek, czerwona fasola, arbuz,
ciecierzyca, soczewica
|
Jabłka,
morele, wiśnie, liczi, śliwki, gruszki, nektarynki, substancje słodzące:
maltitol, ksylitol, mannitol, izomalt,
|
Niska
zawartość FODMAP
|
Banany,
jagody, cytryny, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty
|
Mleko bez
laktozy, camembert, brie
|
Marchew,
seler, papryka, bakłażan, szczypiorek, pietruszka, dynia
|
Banany,
jagody, winogrona, kiwi, cytryna, mandarynki, marakuja, maliny
|
Faza Druga
Stopniowe rozszerzanie diety o produkty z większą
zawartością FODMAP. Produkty należy wprowadzać stopniowo. Patrząc jak nasze jelita
reagują na dany produkt. Nie każdy reaguje tak samo i całkiem możliwe, że większość
z tych produktów będzie można na nowo wprowadzić do diety.
Badania Naukowe - W jednym z randomizowanych badań z 2013 r., w którym wzięło udział 38 osób (30 ze zdiagnozowanym IBS oraz 8 zdrowych) przez 21 dni porównywano wpływ diety z niską zawartością FODMAP w żywności oraz diety klasycznej dla danego regionu (tutaj: typowo australijskiej). Stwierdzono, że u pacjentów pozostających na diecie FODMAP faktycznie zmniejszyła się odczuwalność objawów ze strony przewodu pokarmowego, w tym wzdęcia oraz wydzielanie gazów.
Kwas Masłowy
Kwas masłowy
dostarczany w pożywieniu (sery twarde, mleko i jego przetwory, kiszonki –
ogórki, kapusta) praktycznie nie ma znaczenia, ponieważ jest zużywany zanim
dotrze do jelita cienkiego
W jelicie
grubym kwas masłowy produkowany jest przez bakterie fermentujące niestrawione węglowodany
i oligomery
heksozy.
Fizjologiczne
znaczenie kwasu masłowego polega na jego oddziaływaniu na:
- ścianę jelit
- florę bakteryjną jelit
- narządy i tkanki poza przewodem pokarmowym, po wchłonięciu go do krwi
Te działania
sprzyjają utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji jelit oraz zachowaniu
integralności nabłonka jelitowego. Stosowany jest w formie soli sodowej jako preparat
wspomagający przy leczeniu zespołu jelita drażliwego i innych
zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) odgrywają istotną
rolę w utrzymaniu prawidłowej struktury oraz funkcjonowaniu jelit, stymulują rozrost
fizjologicznej flory bakteryjnej, hamując przez to rozwój drobnoustrojów
chorobotwórczych. Ponadto SCFA wywierają efekt troficzny na nabłonek jelitowy,
przyspieszają procesy gojenia oraz regeneracji. Najlepszy wpływ na jelita
wywiera kwas masłowy. Kwas masłowy utrzymuje odpowiednie pH oraz w obronie
błony śluzowej jelita chroniąc przed patogenami poprzez normalizację flory
bakteryjnej.
Kwas masłowy ma działanie przeciwzapalne, dlatego preparaty z
maślanem sodu mogą być również polecane pacjentom z IBD, przewlekłymi stanami zapalnymi przy
wrzodziejącym zapaleniu jelit czy w chorobie Leśniewskiego-Crohna.
Kwas masłowy
wpływa na regulację procesów wchłaniania zwrotnego sodu i wody, regulując
motorykę jelit, dlatego może być polecany przy biegunkach niezależnie od ich
patogenezy. Poprawia również kurczliwość mięśniówki okrężnej jelit oraz
poprawia perystaltykę jelita grubego. Maślan sodu zmniejsza także nadwrażliwość
receptorów jelitowych, co zmniejsza odczuwanie dolegliwości bólowych u
pacjentów z IBS.
Warto polecać maślan sodu osobom z nowotworami
jelita grubego. Wykazano istnienie „paradoksu maślanego” który polega na
wpływie maślanu sodu na wzrost prawidłowych komórem nabłonka jelita grubego,
jednocześnie hamując proliferacje komórek zmienionych nowotworowo.
Bibliografia
* Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable
Bowel Syndrome Suma Magge, MD and Anthony Lembo, MD, Gastroenterol Hepatol (N
Y). 2012 Nov; 8(11): 739–745
* Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym Butyric
acid in gatrointestinal tract Anna Kotunia, Piotr Pietrzak, Paul Guilloteau,
Romuald Zabielski Katedra Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej
Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Polska 2 INRA, U1079, Unité
Mixte de Recherche – Systeme Elevage, Nutrition Animale et Humaine (UMR SENAH),
Domaine de la Prise, 35590 Saint-Gilles, France Przegląd Gastroenterologiczny
2010;
* de Roest RH, Dobbs BRm Chapman BA, Batman B,
O’Brien LA, Leeper JA, Hebblethwaite CR, Gearry RB, 2013, The low FODMAP diet
improves gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: a
prospective study, International Journal of Clinical Practise, 67 (9), 895-903
* Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe
– mechanizmy działania, potencjalne zastosowania kliniczne oraz zalecenia
dietetyczne. Barbara Kuczyńska, Agnieszka Wasilewska, Maciej Biczysko, Tomasz
Banasiewicz, Michał Drews. Nowiny Lekarskie 2011, 80, 4, 299–304
maślan sodu jest świetny. mi też pomaga i to codziennie. oprócz diety dostarczam też do organizmu właśnie maślan w postaci kapsułek debutir. bardzo fajnie reguluje pracę moich jelit i powoduje, że nie mam problemow z wypróżnianiem się.
OdpowiedzUsuńA przy występowaniu SIBO maślan też jest zalecany?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej. Ale to już chyba wiesz, bo już tyle czasu minęło od Twego zapytania.
Usuń59 years old Software Engineer IV Malissa Gallo, hailing from Lacombe enjoys watching movies like Analyze This and Skateboarding. Took a trip to Works of Antoni Gaudí and drives a MR2. przeskocz to strony
OdpowiedzUsuńpowiat rzeszowski nieodplatna pomoc prawna
OdpowiedzUsuń