niedziela, 3 lutego 2019

Wpływ wysiłku fizyczego na tolerancję glukozy. Czyli jak ćwiczyć przy insulinooporności.



Substratem energetycznym do pracy mięśni są w pierwszej fazie glikogen i trójglicerydy zawarte w tkance mięśniowej. Po ich zużyciu organizm czerpie energię  z zapasów glikogenu zmagazynowanego w wątrobie i wolnych kwasów tłuszczowych wychwytywanych przez mięsnie z krwi. W czasie przedłużonego ćwiczenia następuje zwiększenie wydzielania glukagonu i katecholamin. Te spalające tłuszcze hormony wstrzymują wydzielanie insuliny. To z kolei pobudza wątrobę do rozpoczęcia produkowania własnej glukozy z naturalnych zasobów takich jak: glicerol (będącego podstawowym składnikiem tłuszczów), mleczanu i alaniny (aminokwasy pochodzące z mięśni). Proces ten jest zwany glukoneogenezą i reprezentuje adaptację organizmu spotykaną w czasie postu.

U osób  chorych na cukrzycę z niedoborem insuliny zawartość glikogenu w wątrobie, jak i w mięśniach może być o wiele mniejsza. Może to ograniczać zdolność do długotrwałego wysiłku u chorych nie leczonych lub otrzymujących zbyt małe dawki insuliny. U chorych na cukrzycę prawidłowo leczonych insuliną zasoby glikogenu mogą być takie same, jak u ludzi zdrowych .

Tempo zużywania zapasów glikogenu podczas wysiłku fizycznego u ludzi chorych na cukrzycę jest podobne jak u  zdrowych. Insulina stymuluje resyntezę glikogenu po zakończeniu pracy. U chorych z niedoborem tego hormonu wspomniany proces jest upośledzony, natomiast u leczonych insuliną przebiega prawidłowo.

Krótkotrwały wysiłek fizyczny prowadzi do wzrostu glikemii we krwi i jest tym większy, im większe jest obciążenie. Jest to spowodowane wzrostem jej wytwarzania i przewagą nad jej wykorzystaniem. Rośnie również wtedy stężenie insuliny we krwi.
        Umiarkowana, długotrwała aktywność fizyczna powoduje zmniejszenie stężenia glukozy we krwi. Jeśli wysiłek trwa kilka godzin, poziom glikemii może obniżyć się do poziomu wskazującego na hipoglikemię.
Spadek stężenia insuliny ma miejsce w czasie wysiłków o umiarkowanej intensywności, w czasie wysiłków submaksymalnych, maksymalnych oraz po wysiłkach siłowych. Jest to spowodowane pobudzeniem przez wysiłek fizyczny układu współczulnego.

Zmniejszone wydzielanie mniej naraża tkanki na długotrwały z nią kontakt. Komórki narażone na stały kontakt z insuliną, stają się coraz mniej wrażliwe na działanie hormonu .


Wnioski


 
Dzięki wysiłkowi aerobowemu spada poziom cukru we krwi oraz rośnie wrażliwość tkanek organizmu na insulinę co zmniejsza insulinooporność. Ma to bardzo duże znaczenie w cukrzycy typu II i leczeniu insulinooporności.

Umiarkowany wysiłek fizyczny zaleca się każdemu. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, zapobiega otyłości, chorobom metabolicznym i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy insulinoopornej.

Z wielu badań wynika, że aby uzyskać zwiększenie wrażliwości na insulinę i bardziej trwałe zmniejszenie glikemii, konieczne jest wykonywanie ćwiczeń co drugi dzień. Nie powinno być to  rzadziej niż 3 razy w tygodniu. Okres trwania powysiłkowego polepszenia kontroli glikemii u chorych na cukrzycę typu 2 zazwyczaj trwa od 12 do 72 h. Zaprzestanie treningu już po 3 dniach wywołuje zmniejszenie wrażliwości na insulinę.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP