sobota, 2 lutego 2019

Klasyfikacja Cukrzycy i jej Etiopatogeneza

Znalezione obrazy dla zapytania cukrzyca

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA American Diabetes Association) oraz Światowa  Organizacja Zdrowia (WHO) przedstawiły w 2003 roku etiologiczną klasyfikację cukrzycy, która wyróżnia 4 typy cukrzycy :

Cukrzyca typu 1- charakteryzuje się całkowitą destrukcją komórek β wysp trzustkowych Langerhansa, co zwykle prowadzi do bezwzględnego niedoboru insuliny. Może być wywołana procesem immunologicznym przez przeciwciała skierowane przeciwko antygenom wysp lub mieć charakter idiopatyczny. Choroba pojawia się najczęściej u dzieci     i osób młodych, choć może się rozpocząć nawet po 80. roku życia.

Cukrzyca typu 2 - najczęstsza postać cukrzycy (ok. 80%). Główną jej przyczyną jest zaburzenie funkcji wydzielniczej komórek β wysp trzustkowych i isulinooporności. Charakterystyczny jest pełny zakres tych zaburzeń: od insulinooporności ze względnym niedoborem insuliny, do upośledzenia wydzielania insuliny z towarzyszącą insulinoopornością.


            Inne specyficzne typy cukrzycy  – wywołana przez różne czynniki takie jak: defekty genetyczne działania insuliny, defekty genetyczne funkcji komórek β wysp trzustkowych (cukrzyca typu MODY opisano mutacje 8 różnych genów (MODY1-8), mutacje genów mitochondrialnych), schorzenia zewnątrz wydzielniczej części trzustki, choroby wewnątrzwydzielniczej części trzustki (np. w przebiegu mukowiscydozy, hemochromatozy, zapaleń, nowotworów), leki i substancje chemiczne, endokrynopatie (np. choroba Cushinga, akromegalia, nadczynność tarczycy, somatostatinoma, guz chromochłonny nadnerczy, glukagonoma), rzadkie postacie cukrzycy wywołane procesem immunologicznym (LADA – autoimmunologiczna postać cukrzycy zbliżona do cukrzycy typu 1 ujawniająca się w wieku dorosłym), zakażenia (np. różyczka wrodzona, wirus cytomegalii), inne zespoły genetyczne związane z cukrzycą(ataksja Friedreicha, zespół Downa, pląsawica Huntingtona, zespół Klinefeltera, zespół Turnera, zespół Pradera-Williego, zespół Wolframa, porfirie) .

Cukrzyca ciążowa - jest to zaburzenie gospodarki węglowodanowej, rozpoznane na podstawie podwyższonego poziomu glukozy we krwi występujące u zdrowych wcześniej kobiet i ustępujące po zakończeniu ciąży. Cukrzyca ciążowa może być wywołana przez hormony łożyskowe, zaburzenia wydzielania insuliny i zwiększone wydzielanie glukozy przez wątrobę.


Etiopatogeneza Cukrzycy


Cukrzyca typu 1

Cukrzyca typu 1 wywołana jest procesem immunologicznym. Występuje u około 5-10% osób chorych na cukrzycę. Większość przypadków rozpoznawana jest u dzieci. Przewlekła choroba autoimmunologiczna, prowadząca do niszczenia komórek β wysp Langerhansa i - w konsekwencji do utraty zdolności wydzielania insuliny.

Wskaźnikami niszczenia komórek β są między innymi: przeciwciała przeciwko komórkom wyspowym (ICA), przeciwciała przeciwko insulinie (IAA), przeciwciała przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego (anty GAD 65). Przeciwciała te obecne są u 85-90 % chorych.

Do przyczyn wywołujących ten typ cukrzycy zalicza się: 
-stres, 
-podawanie azotynów uszkadzających trzustkę, 
-krótki okres karmienia piersią; 
-wprowadzenie mleka krowiego zawierającego  albuminy powodujące immunizację organizmu dziecka, na skutek czego w późniejszym wieku jest on bardziej podatny na procesy autoimmunologiczne, 
-zakażenia wirusowe (wirusy: różyczki, cytomegalii, Coxsackie B4).
 
U osób cierpiących na cukrzycę typu 1 często występują inne choroby autoimmunologiczne    (choroba Hashimoto, niedokrwistość złośliwa).

Proces chorobowy zapoczątkowany jest przez czynniki genetyczne i środowiskowe, które uruchamiają szereg reakcji humoralnych i komórkowych przeciwko komórkom β wysp Langerhansa. Dochodzi do powolnej destrukcji komórek β, utraty zdolności wytwarzania insuliny. Proces ten może zostać zapoczątkowany już w okresie płodowym.  Jawne objawy choroby występują dopiero przy zniszczeniu ok. 80% tych komórek..

Cukrzyca idiopatyczna- przewlekły niedobór insuliny nie jest w tym przypadku związany z procesem immunologicznym. Charakterystyczna jest insulinopenia i skłonność do kwasicy ketonowej. Przyczyna tego typu cukrzycy jest nieznana. Chociaż ten typ cukrzycy jest zwykle dziedziczony, nie wiąże się z określonym układem HLA. Ta postać choroby występuje bardzo rzadko, głównie u osób pochodzenia afrykańskiego lub azjatyckiego.

Cukrzyca typu 2

Główną przyczyną jest tu insulinooporność, czyli zmniejszenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny i zaburzenia funkcji wydzielniczej komórek β.

Mechanizmy nabytej insulinooporności:
a) glukotoksyczność – częsta hiperglikemia ma negatywny wpływ na działanie insuliny i jej wydzielanie przez komórki β;
b) lipotoksyczność – podwyższone stężenie kwasów tłuszczowych powoduje: upośledzenie magazynowania i oksydacji glukozy, nadmierną wątrobową produkcję glukozy, zahamowanie endogennej sekrecji insuliny, hipertriglicerydemię;
c) otyłość centralna (trzewna) - istnieje odwrotna zależność pomiędzy ilością trzewnej tkanki tłuszczowej, a wrażliwością na insulinę; 




Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP