Przedstawiam Wam nasz dzisiejszy obiad.
Ziemniaki Hasselback.
Jestem nimi zachwycona, są niesamowicie pyszne i mam niezłą radochę jedząc każdy "plasterek" ziemniaczka osobno.
Jest to na pewno świetny pomysł dla osób zjadających posiłek za szybko. Trochę zabawy.
Do przygotowania hasselback użyłam, odmiany sałatkowej ziemniaka, Jazzy.
Musimy pamiętać, że ziemniaki są niesamowicie zdrowe!!!
Bulwa ta jest zasadotwórcza! Jest to ważne w dobie gdzie jedzenie kwasotwórcze, zakwaszające (mięso, biała maka, kawa, sól) towarzyszą nam non stop.
Są bardzo syte. Ich indeks sytości wynosi aż 323%, gdzie biały chleb jako odnośnik ma tu 100%.
Są niskokaloryczne i zawierają bardzo, bardzo dużo witaminy C.
Przede wszystkim są też tanie, a ilość potraw jakie możemy z nich przyrządzić zależy tylko od naszej pomysłowości lub książki kucharskiej.
Ziemniaki Hasselback
ziemniaki
oliwa
masło
sól i rozmaryn
Ziemniaki (ewentualnie obrać) umyć. Pokroić ostrym nożem ziemniaki,nacięcia robić głębokie co około 2mm. Niewielką ilością oliwy skropić ziemniaki. Ja użyłam oleju w sprayu. Możemy też użyć pędzelka aby dokładnie pokryć ziemniaki. Ziemniaki posolić i posypać rozmarynem.
Piec 20minut w 200stopniach.
Po tym czasie wyjąć ostrożnie ziemniaki posmarować masłem ( ja nadziałam kawałek masła na widelec i przejeżdżałam po ziemniaczkach, żeby lekko topniało).
Piec jeszcze 20-30min do miękkości.
Smacznego
Nie podaję ilości, bo to już zależy od Was. Bierzemy taką ilość oliwy, żeby posmarować nimi delikatnie ziemniaki.
Ziemniaki piec na blaszce z papierem, lub w naczyniu żaroodpornym.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz