Witajcie!
Czy wiecie, że piramida żywieniowa opublikowana przy IŻŻ zawiera aktywność fizyczną?! I to u samej jej podstawy. Czyli jako nieodłączny składnik naszego dnia.
Cieszę się z tego bardzo. Jako sportowiec-amator zawsze twierdziłam, że odchudzanie bez sportu idzie oporniej i jak dla mnie jest trochę bez sensu. Dzięki aktywności fizycznej rozkręcamy metabolizm i oznacza to, że możemy zjeść więcej! Jest to świetna wiadomość dla każdego z nas <3
Tak samo jeśli nasza waga jest optymalna sport w dalszym ciągu powinien nam towarzyszyć!!!
Wiecie ile razy usłyszałam "Po co biegasz?! Przecież jesteś szczupła" Ale każdy komu w życiu towarzyszy sport zna odpowiedź na to pytanie.
Endorfiny!!!!!
O tak! Jeśli jeszcze nie znacie tego uczucia.... Na co czekacie?
Ale, nie chodzi tylko o endorfiny. Sport chroni nas przed większością chorób cywilizacyjnych, bardziej uwrażliwia komórki na działanie insuliny, pomaga zachować w dobrej kondycji cały nasz organizm.
Każdy powinien znaleźć odpowiednią dla siebie aktywność fizyczną. Niezależnie w jakim wieku jest. Nie lubię słyszeć "Sport jest nie dla mnie, bo nie lubię biegać i peszy mnie siłownia". Jednak bieganie i siłownia to tylko mała część dostępnych nam możliwości! Rower, pływanie, rolki, piłka nożna, gimnastyka domowa czy nawet spacer żwawym tempem.
Znajdźcie coś co pokochacie!!
W 2016 roku Instytut
Żywności i Żywienia opublikował najnowszą piramidę zdrowego żywienia i
aktywności fizycznej. U podstawy piramidy znajduje się aktywność fizyczna, zaleca
się aby było jej co najmniej 30 minut dziennie. Jednak należy pamiętać, że sama
aktywność fizyczna, nawet w dużych ilościach nie będzie w stanie zneutralizować
szkodliwego wpływu niezdrowego odżywiani.
Najważniejszą zasadą zdrowego
odżywiania jest spożywanie 4 - 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych. Ostatni
posiłek powinien być spożyty około 3 godziny przed snem.
Podstawą codziennej diety powinny być warzywa i owoce. Zaleca się by na talerzu pojawiło się proporcjonalnie 3/4 warzyw oraz 1/4 owoców, przy czym warzywa mają być w różnych kolorach (z przewagą zielonego) i jadane również w postaci surowej. Połowę talerza obiadowego powinny stanowić warzywa, w postaci surówek skropionych dobrej jakości olejem roślinnym, przyprawionych ziołami, ułatwiającymi trawienie. Z gotowanych warzyw warto wybrać np. brokuł. Warzywa należy gotować alDente, pozwala to zachować większa ilość witamin i błonnika. Dzieciom, które ciężko przekonać do spożywania odpowiedniej ilości zieleniny, na talerzu warto przygotowywać zupy kremy. Owoce, chociaż zdrowe, zawierają znaczne ilości cukrów prostych, fruktozy. Należy więc nie przesadzać z ich ilością. Warto spożywać owoce sezonowe. Latem powinniśmy wybierać truskawki zawierające ogromne ilości witaminy C, jagody, maliny. Zimą mamy do wyboru np. jabłka, gruszki. Jeśli istnieje taka możliwość, warto wybierać owoce i warzywa od lokalnych dostawców, gdzie mamy pewność, że nie były stosowane opryski.
Ważne jest również wypijanie co
najmniej 1,5 litra wody dziennie. Najlepiej jeśli będzie to woda mineralna w
upalne dni, w czasie choroby i podczas intensywnego wysiłku fizycznego
zapotrzebowanie na wodę znacznie wzrasta. Należy więc uzupełniać niedobory o odpowiednie ilości płynów.
Idąc ku
górze piramidy następnie mamy produkty zbożowe. Powinny być to produkty
pełnoziarniste, różnorodne. Należy unikać produktów przetworzonych, z
oczyszczonej mąki, z dodatkiem cukrów i konserwantów. Warto postawić na
różnorodność i do swojego menu włączyć różne kasze np. gryczana, jęczmienna,
bulgur.
Czekoladowy krem jaglany |
Jeśli
organizm dobrze toleruje mleko i jego przetwory, również powinny się one
znaleźć w codziennym jadłospisie. Są źródłem, białka, wapnia i wielu witamin.
Należy ograniczyć spożycie tłustych serów.
Należy
ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do około 0,5kg tygodniowo, można je
zastąpić rybami, jajami czy roślinami strączkowymi.
W
najmniejszych ilościach powinniśmy dostarczać organizmowi tłuszczy. Powinny być
to orzechy, awokado, oleje tłoczone na zimno.
Piramida żywieniowa z 2016 roku zawiera również składniki pokarmowe, jakich człowiek powinien unikać. Są to cukier, produkty przetworzone, słone przekąski, produkty typu Fast food, nadmierna ilość kawy i soli. W codziennej diecie należy również unikać spożywania alkoholu.
Podsumowując
JEDZMY.
Jedzmy różnorodnie, kolorowo, smacznie i uprawiajmy sport.
Nie rezygnujmy z nabiału, jeśli nie mamy nietolerancji laktozy.
Gluten? Jasne!!! Wykluczyć go powinny tylko osoby u których została zdiagnozowana celiakia i alergia na gluten.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz