niedziela, 6 stycznia 2019
Zespół Jelita Drażliwego, mówiąc inaczej nerwica jelit. IBS - Irittable Bowel Syndrome.
Druga najczęstsza przyczyna absenscji w szkole i pracy, po przeziębieniu.
Jej dolegliwości są nam dobrze znane:
- zaparcia
- biegunka
- kłujące bóle brzucha
- uczucie (pełności)
- przelewanie
- ucisk w podbrzuszu
Etiologia
Etiologia przypadłości nie jest do końca poznana, jednak warto wspomnieć o stresie, który z pewnością przyczynia się do występowania IBS. Zaburzenia mikroflory jelitowej uznawane są za ważny czynnik w patogenezie i patofizjologii zespołu jelita drażliwego.
Dolegliwości zwykle ustępują po oddaniu stolca.
Zespół jelita drażliwego, jest chorobą nawracającą, prowadzącą do niepełnosprawności. Charakteryzuje się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Diagnoza
Choroba diagnozowana jest po dokładnym wywiadzie klinicznym. Lekarz stwierdza dysfunkcje na podstawie objawów. Nie ma jeszcze odpowiedniej metody badania stwierdzającej chorobę, dlatego jej rozpoznanie czasami zajmuje kilka lat. Należy wykluczyć inne dolegliwości.
Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego ułatwiły tzw. kryteria rzymskie III, standardowe narzędziem diagnostycznym stosowanym w badaniach klinicznych. Według nich, diagnozę zespołu jelita drażliwego stawia się, gdy bóle brzucha lub dyskomfort były obecne przez co najmniej 12 tygodni w ciągu ostatnich 12 miesięcy i charakteryzowały się co najmniej dwiema cechami z następujących: łagodniały po wypróżnieniu, początek był związany ze zmianą rytmu wypróżnień, zmianą konsystencji lub wyglądu stolca.
Schorzeniu może towarzyszyć także nieprawidłowa częstość wypróżnień, nieprawidłowa konsystencja stolca, nieprawidłowy pasaż stolca, wydalanie śluzu w czasie więcej niż 1/4 defekacji, wzdęcie lub uczucie rozdęcia brzucha przez ponad 1/4 dnia.
Wyróżniamy dwie postaci:
- zaparciową
-biegunkową
Leczenie - na czym polega?
Leczenie IBS jest wielopłaszczyznowe. Najważniejszym punktem jest tu zmiana nawyków żywieniowych. Dalej szukamy pomocy w farmakoterapii. Pomocne mogą być specjalne szczepy bakterii w probiotykach. Należy jednak wiedzieć które wybrać, bo możemy sobie jeszcze bardziej zaszkodzić. niekiedy może u osób z IBS dochodzić do tzw. przerostu mikroflory jelita cienkiego (ang. Syndrom Intestinal Bacterial Overgrowth, SIBO). W kale pacjentów z IBS stwierdzono większe i częstsze występowanie bakterii Pseudomonas aeruginosa.
Szczep Lactobacillus plantarum 299v zmniejsza dolegliwości bólowe i wzdęcia (w naszych aptekach dostępny np. Sanprobie IBS), bakteria kwasu mlekowego z gatunków Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus oraz szczep Streptococcus thermophilus.
Zazwyczaj stosuje się żywe, liofilizowane lub mikrokapsułkowane bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium (np. szczep Bifdobacterium longum W-11 o udowodnionym działaniu leczniczym w IBS) i Lactobacillus.
W doborze odpowiednich probiotyków pomoże nam lekarz lub farmaceuta, lepiej sięgnąć po fachową pomoc, niż doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia.
Warto również wspomnieć o maślanie sodu czyli kwasie masłowym. Już po 3 miesiącach regularnej suplementacji maślanem sodu u pacjentów z IBS została stwierdzona poprawa komfortu życia i zmniejszył się dolegliwości jelitowe o 14% według skali Birmingham (Banasiewicz T i wsp. Jakość życia i objawy kliniczne u chorych z zespołem jelita nadwrażliwego, leczonych uzupełniająco chronionym maślanem sodu. Gastroenterologia Praktyczna 2011; 5:45-53).
Jeśli chodzi o dietę. Tu przede wszystkim trzeba poznać swój organizm. Najlepiej zacząć spisywać po jakich pokarmach jak się czujemy. Pomocna może być dieta FODMAP, o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).
Ale jej poświęce cały następny post.
Podsumowując
Zespół jelita drażliwego, przez stres, tryb życia, nieregularne posiłki, fast foody dotyka coraz większego stopnia społeczeństwa. Więc, zwolnijmy, odpocznijmy i zjedzmy coś zdrowego!
Zespół Jelita Nadwrażliwego
Zespół Jelita Drażliwego, mówiąc inaczej nerwica jelit. IBS - Irittable Bowel Syndrome.
Druga najczęstsza przyczyna absenscji w szkole i pracy, po przeziębieniu.
Jej dolegliwości są nam dobrze znane:
- zaparcia
- biegunka
- kłujące bóle brzucha
- uczucie (pełności)
- przelewanie
- ucisk w podbrzuszu
Etiologia
Etiologia przypadłości nie jest do końca poznana, jednak warto wspomnieć o stresie, który z pewnością przyczynia się do występowania IBS. Zaburzenia mikroflory jelitowej uznawane są za ważny czynnik w patogenezie i patofizjologii zespołu jelita drażliwego.
Dolegliwości zwykle ustępują po oddaniu stolca.
Zespół jelita drażliwego, jest chorobą nawracającą, prowadzącą do niepełnosprawności. Charakteryzuje się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Diagnoza
Choroba diagnozowana jest po dokładnym wywiadzie klinicznym. Lekarz stwierdza dysfunkcje na podstawie objawów. Nie ma jeszcze odpowiedniej metody badania stwierdzającej chorobę, dlatego jej rozpoznanie czasami zajmuje kilka lat. Należy wykluczyć inne dolegliwości.
Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego ułatwiły tzw. kryteria rzymskie III, standardowe narzędziem diagnostycznym stosowanym w badaniach klinicznych. Według nich, diagnozę zespołu jelita drażliwego stawia się, gdy bóle brzucha lub dyskomfort były obecne przez co najmniej 12 tygodni w ciągu ostatnich 12 miesięcy i charakteryzowały się co najmniej dwiema cechami z następujących: łagodniały po wypróżnieniu, początek był związany ze zmianą rytmu wypróżnień, zmianą konsystencji lub wyglądu stolca.
Schorzeniu może towarzyszyć także nieprawidłowa częstość wypróżnień, nieprawidłowa konsystencja stolca, nieprawidłowy pasaż stolca, wydalanie śluzu w czasie więcej niż 1/4 defekacji, wzdęcie lub uczucie rozdęcia brzucha przez ponad 1/4 dnia.
Wyróżniamy dwie postaci:
- zaparciową
-biegunkową
Leczenie - na czym polega?
Leczenie IBS jest wielopłaszczyznowe. Najważniejszym punktem jest tu zmiana nawyków żywieniowych. Dalej szukamy pomocy w farmakoterapii. Pomocne mogą być specjalne szczepy bakterii w probiotykach. Należy jednak wiedzieć które wybrać, bo możemy sobie jeszcze bardziej zaszkodzić. niekiedy może u osób z IBS dochodzić do tzw. przerostu mikroflory jelita cienkiego (ang. Syndrom Intestinal Bacterial Overgrowth, SIBO). W kale pacjentów z IBS stwierdzono większe i częstsze występowanie bakterii Pseudomonas aeruginosa.
Szczep Lactobacillus plantarum 299v zmniejsza dolegliwości bólowe i wzdęcia (w naszych aptekach dostępny np. Sanprobie IBS), bakteria kwasu mlekowego z gatunków Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus oraz szczep Streptococcus thermophilus.
Zazwyczaj stosuje się żywe, liofilizowane lub mikrokapsułkowane bakterie probiotyczne z rodzaju Bifidobacterium (np. szczep Bifdobacterium longum W-11 o udowodnionym działaniu leczniczym w IBS) i Lactobacillus.
W doborze odpowiednich probiotyków pomoże nam lekarz lub farmaceuta, lepiej sięgnąć po fachową pomoc, niż doprowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia.
Warto również wspomnieć o maślanie sodu czyli kwasie masłowym. Już po 3 miesiącach regularnej suplementacji maślanem sodu u pacjentów z IBS została stwierdzona poprawa komfortu życia i zmniejszył się dolegliwości jelitowe o 14% według skali Birmingham (Banasiewicz T i wsp. Jakość życia i objawy kliniczne u chorych z zespołem jelita nadwrażliwego, leczonych uzupełniająco chronionym maślanem sodu. Gastroenterologia Praktyczna 2011; 5:45-53).
Jeśli chodzi o dietę. Tu przede wszystkim trzeba poznać swój organizm. Najlepiej zacząć spisywać po jakich pokarmach jak się czujemy. Pomocna może być dieta FODMAP, o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP).
Ale jej poświęce cały następny post.
Podsumowując
Zespół jelita drażliwego, przez stres, tryb życia, nieregularne posiłki, fast foody dotyka coraz większego stopnia społeczeństwa. Więc, zwolnijmy, odpocznijmy i zjedzmy coś zdrowego!
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz