niedziela, 18 listopada 2018

Berberyna. Nowa moda czy cudowny lek w walce z cukrzycą?


Znalezione obrazy dla zapytania berberyna      

     
       Związek z rodziny alkaloidów. Ale zapewne niewiele Wam to mówi. Jest to najsilniejszy, jak do tej pory, znany naturalny suplement na Ziemi. Berberyna uzyskała  status "Magicznego włącznika metabolizmu". Dla cukrzyków (typ 2) jest to bardzo ważny artykuł.


       Bioaktywna substancja, pozyskiwana z różnych roślin, ich liści, kory czy korzeni. Obecna w korze i korzeniu berberysu zwyczajnego, indyjskiego, mahonii pospolitej, w korzeniu gorzknika kanadyjskiego oraz w kłączach roślin z rodzaju Coptis. Silne właściwości berberyny zostały odkryte juz 3000 lat p.n.e. Jako piersi odkryli to Chińczycy.

      Laboratoria już od 40lat badają berberynę. Wykazano przede wszystkim jej właściowości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe
Poznane zostały również właściwości przeciwgrzybicze. Berberyna niszczy grzyby z rodzaju Candida, przede wszystkim Candida albicans odpowiedzialną za powstawanie Kandydozy przewodu pokarmowego.

      Wykazano wpływ na zahamowanie rozwoju niektórych nowotworów, w tym kostniakomięsaka, białaczkę, jak i nowotworów przewodu pokarmowego, w tym: nowotworowi żołądka, wątroby itp.
 
       Berberyna to także cenny środek wspomagający pracę układu krążenia. Wyniki kilku niezależnych badań dowodzą, że dzięki niej obniża się poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym wzroście tego „dobrego”. Wyraźnie spada także stężenie trójglicerydów, których nadmiar zwiększa ryzyko zawału serca.

       Wykazano również jej pozytywny wpływ na stany depresyjne, hamowanie starzenia się organizmu, zapobieganie osteoporozie, nadciśnienie i Cukrzycy, na której bym się chciała skupić.

      Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, codziennie wiele osób dowiaduje się, że ich również dotyczy ten problem. Za jej rozwój jesteśmy w głównej mierze odpowiedzialni my sami.


        Działanie berberyny jest wielokierunkowe. Zmniejsza ona oporność na insulinę, zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, wspomaga glikolizę, czyli rozkład cukru w komórkach, wpływa na ograniczenie ilości produkowanego cukru w wątrobie, spowalnia proces rozkładu węglowodanów w jelitach, a także sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym.

      W 2008 roku wykonano badanie kliniczne z udziałem chorych na cukrzycę typu 2. Pacjenci otrzymywali 0,5 g berberyny lub metforminy (typowy lek stosowany w cukrzycy) 3 razy dziennie przez 3 miesiące. Efekt hipoglikemiczny berberyny był podobny do metforminy. U obu grup pacjentów odnotowano spadek poziomu glukozy we krwi i hemoglobiny glikowanej, a także obniżenie stężenia triglicerydów i cholesterolu. Nie zaobserwowano toksycznego działania berberyny. A trzeba przypomnieć, że stosowanie metforminy niesie ze sobą skutki uboczne.

       Działaniem berberyny powinni być również pacjenci z zespołem metabolicznym oraz osoby cierpiące na Insulinooporność.
W badanach odnotowano zwiększenie insulinowrażliwości tkanek oraz spadek BMI pacjentów, obniżenie poziomu leptyny, czyli hormonu pobudzającego apetyt i zwiększenie poziomu adiponektyny, hormonu, który hamuje apetyt i stymuluje wykorzystanie energii z tkanki tłuszczowej.

       Po berberynę mogą siegać również osoby zdrowe, chcące zapobiegać powstawaniu chorób lub dbające o swoją sylwetkę. Jednak musimy pamiętać, że bez zdrowo zbilansowanej diety, żadna kapsułka nie ustrzeże nas przed chorobami, cukrzycą.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP