Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na placka z karmelizowanymi śliwkami. Tak, wiem! Nie do końca dietetycznie :D Ale każdy jest tylko człowiekiem i kawałek pysznego ciasta z glutenem nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Poza tym zamiast białego cukru można użyć ksylitolu lub erytrolu i już sumienie będzie czystsze.
Ciasto wyszło na prawdę dobre. Obawiałam się trochę bo z braku czasu i z czystego lenistwa nie ubiłam białek! Ale mimo tego było pysznie!
Bardzo polecam skarmelizować owoce. Dzięki temu będę lekko ciapate i nie puszczą soku do ciasta.
Placek z karmelizowanymi śliwkami i nektarynką
Ciasto:
220g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru
200g masła
5 jajek
+
500g śliwek
1 duża nektarynka
25g masła
20g cukru
płatki migdałów
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy do konsystencji puchu naprzemiennie z jajkami i cukrem. Delikatnie dodajemy mąkę.
Śliwki i nektarynkę dokładnie myjemy i kroimy. Rozgrzewamy na małym ogniu masło, dodajemy owoce i cukier. Mieszamy do odparowania wody. Owoce mają się nam trochę rozpadać.
Pieczemy w małej tortownicy przez 45minut w temperaturze 180stopni.
Przecież nie wszystko musi być light i fit... bez przesady. to już jakaś paranoja. Ma być smacznie ;)
OdpowiedzUsuń