Wysokie stężenie cukru
we krwi obserwujemy przy niewrażliwości mięśni szkieletowych, wątroby i tkanki
tłuszczowej na insulinę. Można to zaobserwować nawet kilkanaście lat przed
występowaniem jawnej cukrzycy. Zjawisko to odgrywa dużą rolę w patogenezie
cukrzycy typu 2 z nadmierną masą ciała i/lub cukrzycą ciążową. Wysoki poziom
insuliny blokuje przeciwstawny hormon jakim jest glukagon i blokuje wykorzystanie
tkanki tłuszczowej do procesów energetycznych.
Insulinoporność
bardzo często występuje razem z nadciśnieniem tętniczym, otyłością, jest
częścią zespołu metabolicznego.
Zaczynając od początku.
Dla większości
organizmów glukoza jest podstawowym związkiem energetycznym, magazynowana jest
pod postacią polimerów – skrobi i glikogenu. Stanowi cukier najłatwiej
przyswajalny przez człowieka. W procesie glikolizy jest rozkładana na kwas
pirogronowy. Glukoza jest niezbędna do funkcjonowania organizmu. Dostarcza
energii dla wszystkich narządów wewnętrznych i układów. Odżywia mózg i układ
nerwowy.
Regulacją poziomu
glukozy w organizmie zajmuje się trzustka. Komórki beta wysp trzustkowych
wydzielają insulinę, anaboliczny hormon peptydowy. Po posiłkowy wzrost
stężenia glukozy we krwi jest bodźcem do wytwarzania insuliny. Insulina
jest produkowana przez trzustkę w postaci proinsuliny – nieaktywnej substancji.
W momencie, gdy trzustka wyrzuca proinsulinę do krwiobiegu, cząsteczka
proinsuliny rozpada się na dwie części – peptyd C oraz aktywną insulinę.
Insulina poprzez działanie na komórki efektorowe,
powoduje przenikanie glukozy do wnętrza komórek i w ten sposób dostarcza im
energii, transportuje glukozę z krwi do mięśni, komórek tłuszczowych, a
także wątroby.
Wyróżniamy trzy typy insulinooporności:
- insulinooporność przedreceptorowa; występuje przy nieprawidłowej budowie
cząsteczki insuliny lub przy występowaniu we krwi przeciwciał IgG, wiążących
prawidłową cząsteczkę insuliny. Jeśli we krwi występują hormony przeciwstawne
do działania insuliny, takie jak kortyzol, hormony tarczycy czy androgeny
również mówimy wtedy o cukrzycy przedreceptorowej, Dlatego insulinooporność
często idzie w parze z otyłością, problemami z kortyzolem czy PCOS
- insulinooporność receptorowa; występuje przy zmniejszającej się ilości receptorów insulinowych komórek. Brak receptorów powoduje mniejsze przenikanie glukozy do wnętrza komórki. We krwi poziom cukru pozostaje wysoki na co trzustka reaguje dalszym wyrzutem insuliny
- insulinooporność
postreceptorowa; mechanizm związany z zaburzeniami dalszego przekazywania
sygnałów wewnątrz komórki, brak sygnału mówiącego, że insulina połączyła się z
receptorem. Tyczy się to również nieprawidłowej budowie i działaniu
transporterów glukozy. Następstwem jest nasilona lipoliza wewnątrzkomórkowa,
większa sie ilość wolnych kwasów tłuszczowych pochodzących z rozpadu
triacyloglicerolu, całość prowadzi do hamowania glikolizy. Mówiąc prościej
dochodzi do hamowania pobierania glukozy przez wolne kwasy tłuszczowe.
W następnym poście opiszę metody badania
insulinooprności.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz