Terminem
„Zespół Metaboliczny” (MS, metabolicsyndrome) określamy dziś
wszystkie czynniki metaboliczne zwiększające ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
jak i chorób sercowo-naczyniowych. Są to: zaburzenia gospodarki węglowodanowej,
zaburzenia lipidowe, otyłość trzewną, nadciśnienie tętnicze.
Aktualnie za obowiązujące i
równolegle funkcjonujące w piśmiennictwie uważa się kryteria IDF[1] z 2005 roku (International
DiabetesFederation) (Tabela 1) oraz
zmodyfikowane kryteria NCEP-ATPIII[2] (National
Cholesterol Education Program, Expert Panel on Detection, Evaluation and
Treatment of High Blood Cholesterol In Adults, AdultTreatment Panel III).
Definicja WHO z 1999 roku ma obecnie znaczenie raczej historyczne.
Kryteria WHO[3]
stawiają nacisk na wykrycie osób narażonych na cukrzycę typu 2, diagnostykę
insulinooporności. Międzynarodowa Federacja Cukrzycy (IDF) stworzyła definicję
zespołu metabolicznego, która za podstawowy parametr przyjmuje otyłość trzewną
mierzoną na podstawie obwodu talii (wykazano korelację między otyłością
centralną a występowaniem insulinooporności).
Tabela 1. Kryteria
rozpoznania zespołu metabolicznego
Warunek
niezbędny do diagnozy (3 z 5) :
|
Otyłość
trzewna (obwód talii)
- kobiety >80 cm
- mężczyźni >94 cm
|
Stężenie
glukozy na czczo
100 mg/dl lub wcześniej
rozpoznana cukrzyca
|
Stężenie
cholesterolu frakcji HDL:
- kobiety <50 mg/dl
- mężczyźni <40 mg/dl
Lub leczenie niskiego stężenia
cholesterolu frakcji HDL
|
Stężenie
trójglicerydów ≥150 mg/dl lub leczenie hipertrójglicerydemii
|
Ciśnienie
skurczowe krwi:
- skurczowe ≥130 mmHg
- lub rozkurczowe ≥85 mmHg
Lub leczenie wcześniej rozpoznanego
nadciśnienia tętniczego
|
Występowanie zespołu metabolicznego
jest coraz powszechniejsze, wśród dorosłych mieszkańców krajów rozwiniętych dotyczy
on nawet 25% populacji i dalej rośnie. Zauważono również rosnącą korelacje
występowania MS wraz z wiekiem.
Problem nadmiernej masy ciała
określany jest już mianem epidemii. Wg szacunków WHO z 2014 roku liczba osób
powyżej 18 roku życia z nadmierną masą ciała sięgnęła 1,9 miliarda, co
odpowiadało 39% populacji. Rośnie również liczba dzieci z nadwagą. Liczba
zgonów w dzisiejszych czasach spowodowana nadmierną masą ciała jest większa niż
z powodu niedożywienia.
Klasyfikację
masy ciała wg WHO przedstawiono w tabeli 2.
Tabela 2.
Klasyfikacja masy ciała według WHO.
Klasyfikacja
masy ciała (wg WHO)
|
|
BMI
[kg/m2]
|
|
Niedowaga
|
<18,5
|
Norma
|
18,5-24.99
|
Nadwaga
|
≥25
|
Otyłość
I stopnia
|
30,0-34,99
|
Otyłość
II stopnia
|
35,0-39,99
|
Otyłość
III stopnia
|
≥40
|
Zespół metaboliczny powiązany jest z
cukrzycą typu 2. Cukrzyca (DM, diabetesmellitus) jest przewlekłą chorobą
metaboliczną, charakteryzującą się wysokim stężeniem glukozy we krwi.
Ten
typ cukrzycy obserwuje się u około 90% osób chorujących na cukrzycę. Mechanizm
jej powstawania jest złożony i wieloetapowy. Obecny tryb życia ludzi bardzo
sprzyja jej powstawaniu. Dieta wysokokaloryczna, z przewagą cukrów prostych i
tłuszczów trans prowadzi do wzmożonej lipolizy, otyłości, powoduje
hiperinsulinrmię, insulinooporność co prowadzi do podwyższenia stężenia cukru
we krwi. Leczenie cukrzycy typu 2 polega na przestrzeganiu odpowiedniej
zbilansowanej diety, wprowadzeniu aktywności fizycznej dostosowanej do
możliwości zdrowotnych chorego i w większości przypadków do zażywania leków
hipoglikemizujących. W ciężkich przypadkach konieczne jest włączenie
insulinoterapii.
Prawie
połowa wszystkich zgonów związanych z wysokim poziomem glukozy we krwi
występuje przed 70 rokiem życia. Wg WHO, cukrzyca będzie siódmą przyczyną
zgonów w 2030 roku.
Cukrzyca typu 2 jest często składową
zespołu metabolicznego (ok. 75% chorych spełnia kryteria). Wystąpienie zespołu
metabolicznego pięciokrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy. Zauważono
istotne zmiany jakościowe we frakcji HDL- i LDL- cholesterolu u chorych z nadmierną masą ciała orazinsulinoopornością.
Podwyższone stężenie trójglicerydów i obniżenie stężenia frakcji HDL – C
koreluje z cukrzycą typu 2. Fakt ten został omówiony m.in. w badaniu United KingdomProspectiveDiebetesStudy
(UKPD). Zaburzenia te, jak i nieprawidłowości w sekrecji insuliny w
insulinooporności, powodujące przedłużającą się po posiłkową hiperglikemię i
hiperlipidemię są wiązane z aterogenezą.
[1] IDF – Międzynarodowa
Federacja Diabetologiczna
[2]NCEP-ATPIII - Krajowy
program edukacji cholesterolowej dla dorosłych - panel leczenia III
[3] WHO – Światowa Organizacja
Zdrowia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz