Kurczak pieczony na piwie
1 kurczak
1 piwo
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Kurczaka umyć i osuszyć. Z oliwy, czosnku i przypraw przygotować marynatę którą należy natrzeć dokładnie mięso (na zewnątrz i w środku). Odstawić na parę godzin do lodówki.
Butelkę z piwem oczyścić z etykietek , wyparzyć. Kurczaka nadziać na otwartą butelkę. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.
Piec w 180stopniach. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka.
1kg-1h
Przymierzałam się do tego kurczaka, wygląda ciekawie :) Z chęcią spróbuję, chociaż też nie przepadam za piwem, dobrze, że jest mało wyczuwalne!
OdpowiedzUsuńBałabym się o piekarnik...że wybuchnie mi ta butelka czy coś.
OdpowiedzUsuńPieczemy kiedyś! Ale w Twoim piekarniku :D
o piekarnik nie ma co sie martwic nic sie nie stanie , ja zawsze pół butelki piwa wlewam do butelki .W piekarniku wekuje ogórki i jest ok jeszcze sie nie zdarzyło zeby butelka czy słoik pękł
OdpowiedzUsuń