Pachnące z daleka przyprawą do piernika. Słodkie bułeczki najlepsze na ciepło ze szklanką mleka.
Dodatek do ciasta serka homogenizowanego nadaje naszym rollsom wyjątkową miękkość.
Gingerbread rolls
500g mąki
1/2 łyżeczki kurkumy <można pominąć>
100g masła
1 szkl. mleka
25g świeżych drożdży
70g nierafinowanego cukru trzcinowego
100g serka homogenizowanego
szczypta soli
nadzienie:
1/2 szkl. nierafinowanego cukru trzcinowego
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
50 g masła
1/2 szkl rodzynek
Ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i mąki i odstawić na ok. 10minut.
Do miski wsypać mąkę, kurkumę rozpuszczone masło, sól, cukier, serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Cukier, przyprawę do piernika i miękkie masło rozetrzeć razem. Wysmarować równomiernie całe ciasto, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon.
Kroić nożem.
Piec 20minut w 180stopniach.
Smacznego
uwielbiam takie rzeczy!
OdpowiedzUsuńBoskie! Zamawiam taką bułeczkę na śniadanko : ) Nie wiesz może ile mniej więcej kalorii ma taka bułeczka?
OdpowiedzUsuńJadłam i polecam. Pyszne są!
OdpowiedzUsuńpyszne ślimaki:)
OdpowiedzUsuńO mniamciu! *.* Już je uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTalerzyk ^^ :)))))
Genialny pomysł na ulepszenie cinnamon rolls, na pewno skorzystam! ;)
OdpowiedzUsuńtaka świąteczna wersja chyba jeszcze bardziej do mnie przemawia niż ta cynamonowa *-*
OdpowiedzUsuńkoniecznie do zrobienia <3
OdpowiedzUsuń