Trufle są intensywnie czekoladowe. Mieszanina smaków tworzy idealną kompozycję, wszystko ze sobą współgra.
Trufle na Mikołajki przygotowałam z Gin, Panna Malwinna
Mirabelka
Trufelki czeko-śliwka o orzechowo-kokosowym aromacie
1 tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady
50g śliwek suszonych
2 łyżki tartych orzechów laskowych <migdałów, można pominąć>
łyżka masła
50ml mleka kokosowego
+ opcjonalnie cynamon
Śliwki pokroić na drobne kawałki. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić na 2h do zgęstnienia masy.
Ręcznie formować kulki, następnie obtoczyć w kakao/wiórkach kokosowych.
Uwielbiam trufle , są cudowne ! A w takiej wersji lubię je najbardziej :)
OdpowiedzUsuńmmmm, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) Na pewno skusiłabym się na takie trufle.
OdpowiedzUsuńJa chcę takie <3 Muszę zrobić, bo trufli jeszcze nie robiłam, a prezentują się pyysznie!
OdpowiedzUsuńNie dość że śliczne to pewnie pyszne i wciągające ;)
OdpowiedzUsuńsą w nich orzechy, jest i nuta kokosu - są świetne!
OdpowiedzUsuńbardzo dobry, i smaczny, pomysł na prezent :)
O mniam, musiały smakować bosko :) Prześliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMałe pyszności! Dzięki za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńale czy mogą je jeść cukrzycy?
OdpowiedzUsuńjeden, dwa na pewno :D
Usuń