Wyszło rewelacyjne.
Tarta bolognese
300g mąki pszennej (pół na pół z pełnoziarnistą)
150g masła
50g kwaśnej smietany
żółtko
1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Ciastem wyłożyć dno i boki formy (30cm średnicy) do tarty. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec 15 minut w 180stopniach.
Odstawić do wystygnięcia.
700g mięsa mielonego
600g pomidorów z puszki
sól/pieprz/bazylia/oregano/czosnek
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać mięso. Smażyć 10-15minut. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawy. Dusić do zredukowania sosu.
5 jajek
150g kwaśnej śmietany
100g sera żółtego startego
sól/pieprz
Jajka wymieszać z resztą składników.
Na spód wyłożyć mięso, następnie zalać go masą jajeczną.
+100g startego żółtego sera
+pomidor
Posypać serem.
Piec 45minut w 180stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu.
wygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńostatnio siostra zrobiła tartę ale ciasto było za słodkie i bolały nas potem brzuchy:) Zaczynamy przygodę z blogiem kulinarnym zapraszam:) http://szczypta-soli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka wersja. A z pomidorami na wierzchu wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne musiało być, ależ się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńo matko, jak smacznie!
OdpowiedzUsuńale smakowita ;) proszę kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę sobie sprawić formę na tartę. Wyjdzie mi wtedy taka ładna jak Ty - chociaż wątpię:p nie jestem mistrzynią kuchni^ - ale tarta trafiona w dechę!
OdpowiedzUsuńSiaśka rozumiem, że na tą wylaną już masę jajeczną, układamy pomidory i posypujemy je jeszcze 100g startego sera żółtego?
OdpowiedzUsuńja dałam najpierw ser, potem pomidory :D
OdpowiedzUsuń