Idealna sałatka na lato. Sycąca, zdrowa. Moja wersja sałatki jest nieco zbyt zielona, proponuję dodać jeszcze np. pomidory. Ja pominęłam, ponieważ bardzo ich nie lubię.
Gotowałam w Wirtualnej Kuchni.
Sałatka Nicejska /1porcja/
1 ziemniak
1 jajko
kilka liści sałaty
100g tuńczyka z puszki
1/2 cebuli
100g zielonej fasolki
garść czarnych oliwek
sos
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól/ pieprz
odrobina ostrej musztardy
Ugotować osobno jajko, ziemniaka, i fasolę. Sałatę porwać.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki.
Na talerzu ułożyć sałatę, ziemniaki, oliwki, jajko pokrojone i fasolę.
Cebulkę pokroić i posypać. Nałożyć tuńczyka.
Polać przygotowanym wcześniej sosem.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńteż nie lubię pomidorów -.-
OdpowiedzUsuńjeszcze nie próbowałam sałatki nicejskiej, ale od kilku dni za mną chodzi, bo w pracy można ją w czasie lunchu kupić :D chyba czas zaryzykować, bo twoja wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
jak dobrze, że mam tuńczyka w lodówce ;) chętnie zrobię tą zdrową, lekką, letnią i pyszną sałatkę :)
OdpowiedzUsuńA ja lubię pomidory, choć Twoja wersja bez nich też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńnie znam chyba jeszcze nikogo, kto nie lubiłby pomidorów :) zwłaszc za tych pełnych słońca, letnich. Zielona niezwykle mi sie podoba i z pewnością tą wersję z fasolką również zrobię :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRzadko spotykam ludzi, którzy nie lubią pomidorów:) I rzadko widzę połączenie tuńczyka z ziemniakiem, a że lubię jedno i drugie, a nawet te nieszczęsne pomidory, to dorzucam je tam i biorę^:)
OdpowiedzUsuńW sam raz w związku z moim planem jedzenia większej ilości sałatek :D
OdpowiedzUsuń