Zamarzyły mi się knedle. Nie mogłam zdecydować czy zrobić ziemniaczane czy użyć białego sera. Połączyłam oba produkty i wyszły bardzo smaczne i pożywne kulki nadziane owocami.
Akurat w domu nie miałam zbyt dużego wyboru owoców, więc użyłam banów i dżemu. Jednak można wykorzystać truskawki, jagody, czereśnie.
Tutaj znajdziecie przepis na knedle twarogowe.
Knedle twarogowo-ziemniaczane z owocami
150g ziemniaków ugotowanych
150g białego sera
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
szczypta soli
owoce/dżem
Ziemniaki z serem rozgniatamy, dodajemy jajko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto. Z kawałków ciasta robimy placuszki. Nadziewamy owocami/dżemem.
Knedle wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy 5minut od wypłynięcia.
Ja w tym roku jeszcze knedli nie robiłam, tak samo pierogów, ale chyba jednak wybieram te twarogowe. Z ziemniakami to i owszem, ale na wytrawnie ;)
OdpowiedzUsuńz bananami muszą smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuńO, to teraz i mi się zamarzyły knedle! :)
OdpowiedzUsuńJa ich na pewno nie zrobię, nie mam takich manualnych zdolności w kuchni. No cóż, trzeba dać znać Mamie:D
OdpowiedzUsuńW sobotę robiłam knedle z truskawkami ale takie tradycyjne, takich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie knedle, ale bananami nie nadziewałam. Wyglądają przepysznie, muszę zrobić coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńJakos 'boje sie' tych z ziemniakow, ale te chyba jakos na dniach sprobuje zrobic :)
OdpowiedzUsuńTeż szykuję się do zrobienia knedli, choć u mnie raczej będą w wersji bez ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńPyszotka, dawno nie jadłam, muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuńej Siaśka, a Ty nie w ogórkach?:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle ! Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńOoo ale bym takie zjadła na obiad :D
OdpowiedzUsuń