Pierwszy raz jedzone dwa tygodnie temu kiedy nocowałam u dobrej kumpelki-bloggerki-biegaczki Emmy. To ona w kilka minut zrobiła i poczęstowała nas tym masłem.
Byłam zachwycona. Kokosowe, lekko słodkie, idealne.
Przebiło nawet masło orzechowe, które tak lubię.
I jest o niebo zdrowsze, kokos zawiera dużo tłuszczy nasyconych.
Ja ułatwiłam sobie zadanie i wiórki podprażyłam na patelni. Emma jednak robi to w piekarniku. Moja metoda jest po prostu szybsza, ale też trzeba bardziej uważać, żeby nie przypalić wiórków.
Masło kokosowe możemy jeść na kanapkach, dodać do owsianki, naleśników, placków ciast.
Możemy maczać owoce.
Czy jak to robię ja wyjadać łyżeczką prostą ze słoiczka.
Koniecznie zróbcie w większych ilościach.
Jest równie dobry jak Domowy Krem Snickers
Masło kokosowe
250g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie dodatki (cynamon, czekolada, miód, syrop klonowy)
Wiórki prażymy na małym ogniu na suchej patelni do zbrązowienia, lub w piekarniku (10minut -120stopni- termoogbieg)
Ostudzić i zblendować na gładką masę (5 minut)
Przechowywać w szklanym czystym słoiczku w temperaturze pokojowej. (w lodówce masło stwardnieje)
nie jadłam czegoś takiego, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Za szybko znika :D
OdpowiedzUsuńNieeeeeee jak ja to zrobie, to nie bedzie w 1 wieczor !
OdpowiedzUsuńO! Ja właśnie zrobiłam i spoczywa w słoiczku :D
OdpowiedzUsuńOoooo! Muszę muszę muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńMa szlaban na korzystanie z blendera i teraz ubolewam :(
OdpowiedzUsuńMyślałam, że dodałaś kakao :D
OdpowiedzUsuńZ bananem... <3
A, no i bardzo się cieszę, że tak posmakowało! :*
Usuń:D dobrze je podprażyłam tylko
UsuńFajny krem :) A wiesz, że można taki zrobić też z "surowych" wiórków? Jakiś czas temu Olga Smile u siebie opublikowała przepis na taki krem i przez jakiś czas był szał na blogach :) Wszyscy po kolei taki robili :) http://www.olgasmile.com/krem-kokosowy.html
OdpowiedzUsuńPS. Dodawaj proszę bannerek lub link do wszystkich wpisów, które chcesz dodać do akcji
Dla mnie, chcę je, kocham kokos!<3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :) Zapraszam do siebie na konkurs.
OdpowiedzUsuńja nie prażyłam i też wyszło cudne :)
OdpowiedzUsuńprażone wiórki są bardziej aromatyczne oraz o wiele prościej poddają się procesowi blendowania
UsuńAaaaaa, do zrobienia, koniecznie! *-*
OdpowiedzUsuńNie ma co, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńNie mam wątpliwości, że pyszne, kokos rządzi ^^
OdpowiedzUsuńkurcze, też muszę zrobić to cudo!:D
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie :) pozdrawiam i zapraszam na dania z grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-kotlety-wolowe-z-kolendra/
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, zapraszam na ciasteczka mega kokosowe zdrowe :)
OdpowiedzUsuń