sobota, 11 lutego 2012

Knedle z jagodami

Wczoraj z racji wolnego mieszkania, mogłyśmy z przyjaciółką trochę się pobawić z mąką w kuchni. Nikt nam się nie kręcił i nie przeszkadzał. Na pierwszy ogień poszły bajgle! A kiedy drożdżowe ciast spokojnie rosło my zajęłyśmy się obiadem. Z racji pierwszego dnia w nowej pracy postanowiłam zaszaleć i wyjęłam ostatnie jagody z zamrażarki. Nie mam już tych cudownych owocków. Ale obiad wyszedł pyszny!! Było trochę zabawy, ale z efektu końcowego obie byłyśmy zachwycone.
A teraz skąd wzięłam przepis... więc knedle widziałam już u Sue, Sylwii i Emmy.
Nie widzę konieczności dosładzania owoców. Nam słodki sos w zupełności wystarczył. 




Knedle z jagodami
250g twarogu chudego
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 białko jaja
1 łyżka mleka
szczypta soli
2/3 szkl odsączonych jagód
sos do polania
jogurt naturalny
cynamon
syrop klonowy
 + jabłko
W miseczce rozcieramy porządnie twaróg. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy porządnie ciasto. Które rozwałkowujemy i tniemy na kawałki (nam wyszło 15) Ręcznie wyrabiamy kulki, które następnie rozpłaszczamy. N środek dajemy niecałą łyżeczkę jagód i zlepiamy. 
Do gotującej się wody nakładamy knedle. I gotujemy. Wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu.
Z jogurtu, cynamonu i syropu przygotowujemy sos.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki i posypujemy przyprawą do szarlotki, wstawiamy na 2min do mikrofali, żeby je udusić. 
Knedle podajemy polane jogurtem i z duszonym jabłkiem.


15 komentarzy:

  1. No nie, z jagodami i o tej porze roku, i jak ja mam teraz je zrobić gdzie ślinka mi cieknie a jagód ani jednego w zamrażalce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszka! jednym słowem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zabieram talerz i uciekam :)... ostrzegam, że zjem wszystkie mhm :))

    OdpowiedzUsuń
  4. troche lata w środku zimy! pycha, szkoda że ja nie zamroziłam zadnych owoców :( w lecie koniecznie musze je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione knedle:-). Też nigdy nie słodziłam owoców, które dawałam do środka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zamawiam porcyjkę :D
    o zobacz, wiesz że z jagodami knedli jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ulubione danie mojej mamy. Koniecznie musze je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Knedle, a myślałam że to trudniejsze, zapisuję do spróbowania bo mam borówki w zamrażalce, powiedz mi tylko trzeba rozmrozić owoce tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak i to koniecznie! i odlej cały sok z owoców bo inaczej wylewa się i barwi i nie da się skleić ich

      Usuń
  9. Kochana rewelacja! Uwielbiam i jagody i knedle! Czekam więc do wakacji i wypróbowuję ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandy nie czekaj!! :D wsadź do środku duszone jabłko, albo rozgniecionego banana :D Ja planuję właśnie takie w najbliższym czasie :D

      Usuń
  10. pyszności!
    ach, jagody w środku zimy!
    cudowne wspomnienie lata.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do wypróbowania :) Pozostaje czekać na sezonowe jagody, bo nie jestem przekonana do mrożonych owoców, a z innymi nie wydają aż takie pysznee!

    http://breakfastlicious.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam sama takich knedli, oj, zjadłoby się!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...