Wczoraj z racji wolnego mieszkania, mogłyśmy z przyjaciółką trochę się pobawić z mąką w kuchni. Nikt nam się nie kręcił i nie przeszkadzał. Na pierwszy ogień poszły bajgle! A kiedy drożdżowe ciast spokojnie rosło my zajęłyśmy się obiadem. Z racji pierwszego dnia w nowej pracy postanowiłam zaszaleć i wyjęłam ostatnie jagody z zamrażarki. Nie mam już tych cudownych owocków. Ale obiad wyszedł pyszny!! Było trochę zabawy, ale z efektu końcowego obie byłyśmy zachwycone.
Nie widzę konieczności dosładzania owoców. Nam słodki sos w zupełności wystarczył.
Knedle z jagodami
250g twarogu chudego
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 białko jaja
1 łyżka mleka
szczypta soli
2/3 szkl odsączonych jagód
sos do polania
jogurt naturalny
cynamon
syrop klonowy
+ jabłko
W miseczce rozcieramy porządnie twaróg. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy porządnie ciasto. Które rozwałkowujemy i tniemy na kawałki (nam wyszło 15) Ręcznie wyrabiamy kulki, które następnie rozpłaszczamy. N środek dajemy niecałą łyżeczkę jagód i zlepiamy.
Do gotującej się wody nakładamy knedle. I gotujemy. Wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu.
Z jogurtu, cynamonu i syropu przygotowujemy sos.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki i posypujemy przyprawą do szarlotki, wstawiamy na 2min do mikrofali, żeby je udusić.
Knedle podajemy polane jogurtem i z duszonym jabłkiem.
No nie, z jagodami i o tej porze roku, i jak ja mam teraz je zrobić gdzie ślinka mi cieknie a jagód ani jednego w zamrażalce :)
OdpowiedzUsuńpyszka! jednym słowem:)
OdpowiedzUsuńtroche lata w środku zimy! pycha, szkoda że ja nie zamroziłam zadnych owoców :( w lecie koniecznie musze je zrobić :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione knedle:-). Też nigdy nie słodziłam owoców, które dawałam do środka:)
OdpowiedzUsuńzamawiam porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńo zobacz, wiesz że z jagodami knedli jeszcze nie jadłam :)
Ulubione danie mojej mamy. Koniecznie musze je zrobić :)
OdpowiedzUsuńKnedle, a myślałam że to trudniejsze, zapisuję do spróbowania bo mam borówki w zamrażalce, powiedz mi tylko trzeba rozmrozić owoce tak?
OdpowiedzUsuńtak i to koniecznie! i odlej cały sok z owoców bo inaczej wylewa się i barwi i nie da się skleić ich
UsuńKochana rewelacja! Uwielbiam i jagody i knedle! Czekam więc do wakacji i wypróbowuję ;D
OdpowiedzUsuńSandy nie czekaj!! :D wsadź do środku duszone jabłko, albo rozgniecionego banana :D Ja planuję właśnie takie w najbliższym czasie :D
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńach, jagody w środku zimy!
cudowne wspomnienie lata.
Do wypróbowania :) Pozostaje czekać na sezonowe jagody, bo nie jestem przekonana do mrożonych owoców, a z innymi nie wydają aż takie pysznee!
OdpowiedzUsuńhttp://breakfastlicious.blogspot.com/
Strasznie je lubię! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sama takich knedli, oj, zjadłoby się!
OdpowiedzUsuń