czwartek, 30 maja 2013

Rabarbarowy Cobbler

 
Sezon na rabarbar trwa. Dobrze jest móc wyjść do ogródka i ściąć kilka świeżych gałązek tego warzywa. Uwielbiam go właśnie za tą charakterystyczną kwaskowatość. Na moim stole królują placki z rabarbarem.
Wraz z Sylwią znowu postanowiłyśmy pogotować razem<znowu>.
Ostatnio było awokado.
Teraz to ja za proponowałam cobbler z rabarbarem. Przepis dowolny.
Wyszło smacznie. Owoce pod lekkim ciastem.


Cobbler z rabarbarem /1 miseczka/
4 łodygi rabarbaru
1 łyżeczka miodu

Rabarbar obrać i pokroić. Poddusić na małym ogniu do zmięknięcia.

2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka masła /czubata/
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 jajka
50ml jogurtu naturalnego
chlust mleka

Składniki na ciasto wymieszać. Jeśli będzie za gęste rozrzedzić odrobiną mleka.

Naczynie żaroodporne/ miseczkę wysmarować masłem, wyłożyć owoce i zalać ciastem.
Piec 40min w 180stopniach.
Podawać z lodami.

20 komentarzy

  1. Pycha! Dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się genialnie. Świetny blog. Zapraszam również na mojego - chilicake.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wam się udało to "coś" :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie, nie podawać z lodami!^^ Wtedy traci się cudowny ciepły smak samego wypieku:)) No dobra, to ja jestem uprzedzona:p

    Pieczcie razem częściej, smacznie Wam idzie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze Wam idą te akcje :) a podanie w takiej ślicznej filiżance to dobre posunięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porwałabym teraz jako ' przed ' obiadowy deser:p

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona pomysłem ^^
    Ślicznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedlugo ZROBIE TO! Ostatnio robilam rabarbar pod kruszonka, wszystkim bardzo smakowalo, trzeba powtornie zabrac sie za rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusie tym, oj kusicie :) U mnie dziś podobne smaki, zostało mi trochę rabarbaru, więc chyba wykorzystam go w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno musiało być pycha, lubię takie zapiekane dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kwaśny rabarbar pod słodkim ciastem, to musi być pyszne! koniecznie do zrobienia jeszcze w tym sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama nie wiem które zrobic najpierw - Twoje czy Sylwii :D Oba prezentują się pysznie i na pewno obu wypróbuję póki sezon rabarbarowy trwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. one są bardzo podobne :D ja użyłam po prostu jogurtu i dodałam trochę jajka. w smaku na pewno takie same

      Usuń
  13. Pomieszałam trochę Twój przepis z tym Sylwii i zrobiłam to cudo. Wyszło przepyszne, dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bardzo apetycznie i ładną masz zastawę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat mam w ogródku rabarbar ;D Świetny pomysł ;D
    Zapraszam do mnie http://gotowanie-po-mojemu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. podoba mi się, proste i szybkie, a rabarbaru u mnie nie zabraknie, wręcz przeciwnie, mama rozdaje krzaczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP