wtorek, 4 grudnia 2012
Dzisiaj Siaśkowe Gotowanie obchodzi swoje pierwsze urodziny. Już od roku dzielę się z wami przepisami. Są miesiące kiedy jest ich więcej, są też takie w których jest ich mniej. Wciągnęłam się. Nie jest to też blog typowo kulinarny, dzielę się tutaj w jakimś stopniu moim życiem, które przez ten rok się ogromnie zmieniło. I dalej się zmienia, ewoluję wraz z blogiem.
I choć często nie jestem zadowolona ze zdjęć, to ogromie się cieszę w chwilach kiedy czytam komentarze i dostaję mejle, że coś Wam smakowało.
Z każdym kolejnym Lubię to na facebooku wiem, że komuś przydaje się ten blog.
Na tarte złożył u mnie zamówienie brat. Miała być inna. Jednak masa wyszła mi za rzadka i trzeba ją było przerabiać na budyniową. Wyszło bardzo czekoladowo. Dałam więcej czekolady gorzkiej i dla mnie było w sam raz, ale już mój brat narzekał, że jest odrobinę za gorzka. Wszystkim się nie dogodzi.
Czekoladowa tarta
200g mąki pszennej
50g kakao
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
125g masła
nadzienie
150g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
500ml śmietany kremówki
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej (odrobina wody do rozrobienia)
* lentylki, m&m`sy
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, masło i posiekać drobno składniki. Podlać zimną wodą. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypać mąki. Zawinąć w woreczek i wstawić na 30min do zamrażarki.
Po tym czasie. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć papierem do pieczenia i przygnieść fasolą/grochem/sztućcami. Piec 15 min w 180stopniach.
Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i ponownie piec aż się lekko zarumieni.
Kremówkę zagotowujemy z cukrem pudrem, dodać połamaną czekoladę. Mąkę i żółtko rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę postawić na mały gaz i wlać budyń. Mieszać do zgęstnienia masy.
Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy budyń. Studzimy i ozdabiamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pierwsze urodziny bloga i tarta czekoladowa
Dzisiaj Siaśkowe Gotowanie obchodzi swoje pierwsze urodziny. Już od roku dzielę się z wami przepisami. Są miesiące kiedy jest ich więcej, są też takie w których jest ich mniej. Wciągnęłam się. Nie jest to też blog typowo kulinarny, dzielę się tutaj w jakimś stopniu moim życiem, które przez ten rok się ogromnie zmieniło. I dalej się zmienia, ewoluję wraz z blogiem.
I choć często nie jestem zadowolona ze zdjęć, to ogromie się cieszę w chwilach kiedy czytam komentarze i dostaję mejle, że coś Wam smakowało.
Z każdym kolejnym Lubię to na facebooku wiem, że komuś przydaje się ten blog.
Na tarte złożył u mnie zamówienie brat. Miała być inna. Jednak masa wyszła mi za rzadka i trzeba ją było przerabiać na budyniową. Wyszło bardzo czekoladowo. Dałam więcej czekolady gorzkiej i dla mnie było w sam raz, ale już mój brat narzekał, że jest odrobinę za gorzka. Wszystkim się nie dogodzi.
Czekoladowa tarta
200g mąki pszennej
50g kakao
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
125g masła
nadzienie
150g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
500ml śmietany kremówki
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej (odrobina wody do rozrobienia)
* lentylki, m&m`sy
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, masło i posiekać drobno składniki. Podlać zimną wodą. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypać mąki. Zawinąć w woreczek i wstawić na 30min do zamrażarki.
Po tym czasie. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć papierem do pieczenia i przygnieść fasolą/grochem/sztućcami. Piec 15 min w 180stopniach.
Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i ponownie piec aż się lekko zarumieni.
Kremówkę zagotowujemy z cukrem pudrem, dodać połamaną czekoladę. Mąkę i żółtko rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę postawić na mały gaz i wlać budyń. Mieszać do zgęstnienia masy.
Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy budyń. Studzimy i ozdabiamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
czekoladowe życzenia składam ! pycha !
OdpowiedzUsuńTo sto lat!
OdpowiedzUsuńA tarte musze kiedyś zrobić, bo mnie mama nawet prosi:D
idealna ;))
OdpowiedzUsuńi te kolorowe dodatki ;p
Kolejnych lat życzę ! :D Idealna tarta.
OdpowiedzUsuńgratulacje! wyśmienicie uczciłaś roczek
OdpowiedzUsuńGratulacje pierwszego roczku :)
OdpowiedzUsuńgratuluję! ps. lepiej 1 urodzin uczcić nie można <3! pychooota na zdjęciu:D
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńgratuluję pierwszego roku :)
no i dodaję do obserwowanych :)
Przeglądam :-) życze dużo fajnych przepisów :-)
OdpowiedzUsuńgratulacje! i dalszych sukcesów oczywiście :)
OdpowiedzUsuńu mnie też w domu tak jest, że zawsze jest za mało słodko, a jak dla mnie idealnie :D
+ dodaję do obserwatorów :)
Więc: 100Lat :* Ta tarta wygląda obłędnie<3
OdpowiedzUsuńhohoo gratuluję!sto lat
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
OdpowiedzUsuń