poniedziałek, 16 stycznia 2012

Pełnoziarniste Pancakes

Najzwyklejesz placuszki... które można podać z przeróżnymi dodatkami... można modyfikować i udziwniać. Jest to przepis podstawowy. Który dodaję dla przyjaciółki Asi!!
Jestem już po egzaminie z chemii i... był piekielnie trudny ;( Wyników nie ma... bo dziwne, żeby już były skoro dopiero napisaliśmy, ale już wiem, że poprawka będzie!! A szkoda, bo chciałam w końcu odpocząć psychicznie od nauki! Srudia to jest hardkor! Kto studiował wie, a kto nie... uwierzcie na słowo! Liceum to pikuś przy tym...


Pełnoziarniste Pancakes
3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżczki proszku do pieczenie
1/3 łyżeczki sody
1 małe jajko
1 łyżka cukru lub miodu
1/3 szklanki maślanki
kropla oliwy

Jajko rozbełtać. Suche składniki połączyć w misce, dodać jajko i maślankę ( jej ilośc też zależy jakie chcemy placki... grube, czy cieńkie. Im więcej maślanki tym wyjdą cieńsze)
Teflon smarujemy kroplą oliwy i smażymy placuszki. Przekładamy w chwili gdy na powierzchni zrobią się nam bąbelki.
Podajemy z ulubionym dodatkiem.
Moja są przesmarowane masłem orzechowym.
Polecam, świetny współgra z plackami!

16 komentarzy

  1. Popieram, ze studiami nie ma żartów. Ja ubolewam nad filozofią, bo mam sporo materiału :(
    Proste i smaczne pancakes :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis zapisany :)
    nie strasz mnie tak tymi studiami, bo niedługo i na mnie przyjdzie kolej! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieje,że egzamin jednak zdany:***
    Tulę mocno Siaśkson!

    Ehh musze kupić tą maślankę noo! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przynajmniej ma się czas, żeby zrobić takie cudo z rana! Mi pozostają tylko weekendy i ferie na pichcenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, ale takich pełnoziarnistych jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem niezmiernie wdzięczna za przepis :)
    Mialam ostatnio ogromną chęć na placuszki, ale nie chciałam robic takich klasycznych, a nie znalazłam nigdzie zadowalającej mnie, zdrowszej wersji. Ta jest cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie najzwyklejsze placuszki.
    Wierzę na słowo i sama mam zamiar studiować japonistykę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ile ml. to będzie 1/3 szklankixD?

    OdpowiedzUsuń
  9. zależy od kubka/szklanki... w jednym może być 70 w innym 100ml

    OdpowiedzUsuń
  10. Po dodaniu jajka i maślanki do suchych składników należy je razem zmiksować czy po prostu pomieszać łyżką? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robię to za pomocą łyżki, ale mikserem szybciej i dokładniej wymieszasz składniki

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję bardzo za wskazówkę! Czy jeśli chciałabym przygotować więcej placków np. 2 lub 2,5 porcji, czy odpowiednio mam zwiększyć ilość wszystkich składników, czy np. sody bądź proszku nie dodawać więcej? Przepraszam, że tak zasypuję Cię pytaniami, ale jestem kuchennym laikiem, a Twój przepis wygląda bardzo smakowicie i zmotywował mnie do działań w kuchni :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. generalnie tak zwiększaj wszystko tak samo... no może sodę pominąć w większej ilości. Możesz też użyć tylko sody albo tylko proszku

      Usuń
  13. Jesteś wspaniała, dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi! Dam znać, czy placki wyszły. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Placuszki wyszły świetne i w towarzystwie dodatków bardzo dobrze sprawdziły się jako niedzielne śniadanie! Przygotowałam je z podwójnej porcji, ale dodałam później jeszcze trochę mąki i aromat waniliowy. Na pewno będę wracać do tego przepisu! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP