Potoczna nazwa
włókna surowego to błonnik, który dzielimy na błonnik pokarmowy ( zawarty w
produktach roślinnych, o stopniu polimeryzacji nie
mniejszym niż 3 ) i błonnik funkcjonalny (wyizolowany z produktów
naturalnych (w tym zwierzęcych np. chitozan), mający korzystny wpływ na zdrowie
i jakość życia człowieka).
Rola błonnika w
organizmie człowieka-
W przewodzie
pokarmowy błonnik pełni głównie funkcje szczotki fizjologicznej, adsorbenta i
wypełniacza. Spełnia te funkcje dzięki swoim właściwościom fizykochemicznym
jakim są
-zdolność do
tworzenia żeli – wydłużenie wchłaniania glukozy
-zdolność do wiązania
wody – pęcznienie błonnika, zwiększenie objętości pokarmu, zmniejszenie apetytu
- zdolność do
wymiany kationów
- właściwości
sorpcyjne – adsorbowanie innych związków na powierzchnie błonnika np.
cholesterolu we krwi.
Wymienione cechy
wpływają na regulację procesów trawienia, usuwanie niestrawionych resztek.
Błonnik wpływa również na jakość mikroflory jelitowej. I tak, skład mikroflory
bytującej w jelitach wegetarian i osób spożywających produkty zwierzęce
znacznie się różni. Zwiększona podaż błonnika korzystnie wpływa na rozwój mikroflory
jelitowej człowieka.
Prebiotyki ( czyli między innymi błonnik pokarmowy) nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, ulega fermentacji na której drodze powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas masłowy, propionowy, octowy.
Ma to wpływ na jakość i ilość kolonocytów, łagodzi objawy IBS (Zespołu Jelita Drażliwego), pH flory jelitowej, absorpcje wapnia i innych składników mineralnych, zapadalność na IBD, nadciśnienie, a nawet jakość naszego snu.
Badania naukowe dotyczące wpływu błonnika pokarmowego na ryzyko wystąpienia raka piersi-
Meta analizę
badań kohortowych dotyczących spożycia błonnika a ryzyka raka piersi-
1. Cel badania.
W 2011 roku grupa naukowców postanowiła przeprowadzić meta analizę badań
kohortowych dotyczących spożycia błonnika a ryzyka raka piersi.
Wzięto pod uwagę badania zarejestrowane w bazie danych PubMed do
stycznia 2011roku.
2. Kryteria badań.
Badania
zostały uwzględnione w tej metaanalizie, jeśli spełniają następujące kryteria:
- badania
kohortowe
-
obejmowało spożycie błonnika z zbóż, owoców, warzyw i innych produktów spożywczych;
- punktem końcowym był odsetek występowania raka piersi
- jeśli dana populacja była badana w
więcej niż jednym badaniu brano
pod uwagę badanie z najdłuższego
czasu obserwacji.
Nie
wykazano wpływu miejsca zamieszkania na występowanie raka piersi. Wyłączenie
tego czynnika nie zmieniło wyników badań.
Badania kohortowe
wzięte pod uwagę
- 10 badań
kohortowych
- do 18lat
obserwacji
- 16.848
przypadków i 712.195 uczestników
Badacze
porównali 10 wcześniejszych badań, które analizowały dietę kobiet; w ich ramach
monitorowano przez siedem do osiemnastu lat, ile pań zachorowało na raka.
3.
Wyniki
badań.
Spośród
710.000 kobiet u 2,4% zdiagnozowano raka piersi. Kobiety, które spożywały
największe ilości błonnika, miały o 11% mniejsze prawdopodobieństwo choroby w
porównaniu do kobiet, które stosowały dietę najuboższą w ten składnik.
Rodzaj błonnika pokarmowego, a ryzyko nowotworu piersi-
1.
Cel badań-
Badania
prowadzone przy pomocy danych z The
European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) miały na
celu wykazać czy poszczególne źródła błonnika mają istotny wpływ na wystąpienia
raka piersi.
2.
Kryteria badań-
Badania
objęły:
- 334,849
kobiet
- 11,576
zdiagnozowanych nowotworów piersi
- 10
krajów
- 35-70
lat
- 51 lat
średnia wieku
- 35%
badanych były przed menopauzalna
- 46% po
menopauzie
- 19%
niezidentyfikowane
3.
Wyniki badań-
Tabela 1. Wyniki badań dotyczących rodzaju
błonnika pokarmowego, a ryzyka wystąpienia nowotworu piersi.
Przedstawione statystyki jasno pokazują, że największy wpływ w terapii
zapobiegającej rakowi piersi ma błonnik pochodzacy z warzyw. Zmienność ryzyka
wynosi 0.90
Wyniki badań-
Podsumowując.
Z badań przeprowadzonych przez jasno wynika, że błonnik pokarmowy ma wpływ na
obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworów piersi u kobiet. Nie zależnie od wieku
czy położenia geograficznego.
10g
błonnika dziennie więcej to około 7% mniejsze ryzyko.
Największy
wpływ na organizm ma błonnik pochodzący z warzyw. Gdyż obniża on ryzyko o około
10%.
Podaż
błonnika ma wpływ na kobiety przed menopauzą gdyż estrogen po spełnieniu swojej
funkcji przechodzi przez jelito, gdzie jest absorbowany przez błonnik i
wydalany z organizmu. Estrogen, który pozostał nie wydalony z organizmu wraca
do krwioobiegu i zaburza gospodarkę hormonalną.
Błonnik
zaburza metabolizm estrogenów i obniża jego poziom we krwi obwodowej. Dzięki
czemu receptory estrogenowe nie łączą się z wolnym estrogenem. I nie zachodzi
mutacja komórek nowotworowych.
Podaż błonnika-
Zgodnie z
zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecana ilość błonnika
pokarmowego w dziennej racji pokarmowej to 27-40g, a pektyn 15 gram na dobę.
Lub co najmniej 14 gram na 1000 kcal.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz