Pietruszka
A mowa dzisiaj o zielonej części tego cudownego warzywa. W
dzieciństwie kojarzyła mi się tylko z niedzielnym rosołem, dzisiaj bardzo
często gości w moim codziennym menu.
Czy wiecie jak zdrowa jest pietruszka?
W 100g liści znajdziemy aż 170g witaminy C, co dwukrotnie
pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie. Obok witaminy C najważniejsza jest duża
dawka żelaza. Wprawdzie niehemowego, ale należy pamiętać, że przyswajalność
żelaza rośnie w towarzystwie witaminy C. Jest to świetna wiadomość dla osób nie
spożywających mięsa.
Warta uwagi też jest duża zawartość prowitaminy A, folianów,
wapnia i magnezu.
Pietruszka wspomaga naszą odporność, wpływa na wygląd naszej
skóry i stan naszych paznokci, poprawia nasze trawienie oraz wspiera prace
wątroby i układu moczowego.
Polska kuchnia obfituje w dania z wykorzystaniem natki.
Można ją wykorzystać do posypania dań mięsnych, mącznych. Świetnie smakuje
pietruszkowe Pesto. Jeśli nie lubimy jej smaku można przygotować koktajl lub lemoniadę.
Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny, orzeźwiający i
pełen witamin koktajl.
Koktajl bananowo-pietruszkowy
1 mrożony banan
150g jogurtu naturalnego
50ml wody
½ pęczka natki pietruszki
20g masła orzechowego
20g ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zblendować ze sobą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz