NIEPRAWIDŁOWE ŻYWIENIE
Styl
żywienia w sposób najistotniejszy wpływa na kształtowanie się zdrowia
człowieka. Rozwój cywilizacji doprowadził do zmian nawyków żywieniowych. Pęd
życia doprowadził do korzystania przez wiele osób z wysoko przetworzonej
żywności i półproduktów, które są źródłem cukrów
prostych i kwasów tłuszczowych trans. Rozwój żywności typu Fast food oraz łatwo
dostępnych, zapakowanych słodkich i słonych przekąsek spowodował rozleniwienie
się i uzależnienie od nich populacji ludzkiej. Obecny sposób żywienia dalece
odbiega od zasad zdrowego żywienia. Preferowane są dania z nadmierną ilością
cukrów prostych, soli kuchennej, tłuszczów trans, chemii i konserwantów. W
ostatnich latach zmieniła się jakość spożywanej żywności oraz jej ilość.
Nieprawidłowy
sposób żywienia prowadzi do rozwoju chorób metabolicznych. Człowiek narażony
jest na rozwój m.in. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej
serca. Nadmierna podaż energii prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
W badaniach
prospektywnych redukcja masy ciała sprzyja utrzymaniu normoglikemii, a także
zwiększeniu wrażliwości na insulinę, wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania
na cukrzycę typu 2 oraz na powstanie IGT.
Duże ilości trans-kwasów
tłuszczowych (TFA) w diecie mogą wpływać na wzrost insulinooporności, w
szczególności wśród osób podatnych na rozwój cukrzycy, z
otyłością brzuszną, już występującą opornością na insulinę lub u osób o niskiej
aktywności fizycznej. U otyłych pacjentów z cukrzycą typu 2 (NIDDM) po 6
tygodniach diety przygotowanej w warunkach laboratoryjnych, w której trans-kwasy
tłuszczowe pokrywały 20% zapotrzebowania energetycznego, zaobserwowano
hiperinsulinemię po posiłkową i podwyższone stężenie
peptydu C (wskaźnika ilości insuliny wytwarzanej przez komórki β trzustki) przy
niezmienionej glikemii. Wskazuje to na zwiększoną pod wpływem dietyz kwasami tłuszczowymi o konfiguracji trans
oporności tkanek obwodowych na insulinę. Ponadto w badaniach przeprowadzonych w
Stanach Zjednoczonych w latach 1980-1996 z udziałem 84 941 pielęgniarek wykazano,
że u osób spożywających TFA w
ilości dostarczającej 2,8% energii ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
wzrosło prawie o 40%.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz