Ciasto wyszło przepyszne. Idealnie wilgotne, słodkie.
Uwaga łasuchy!
Trudno skończyć na jednym kawałku <3
Nie przepadam za gruszkami, tutaj jednak wpasowały się idealnie.
Ciasto czekoladowe z gotowaną gruszką
4 duże gruszki
50g cukry
1l wody
120g masła
200g czekolady (pół na pół gorzka/mleczna)
100ml mleka
150g cukru
200g mąki
4 jaja
100g mascarpone
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g czekolady gorzkiej
50ml śmietany kremówki
Gruszki obrać. Pokroić na ćwiartki, gotować do miękkości w wodzie z kilkoma łyżkami cukru.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
W rondelku rozpuścić czekolady z masłem. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z ognia. Lekko ostudzić i wymieszać delikatnie z mlekiem.
W misce ubić jaja z cukrem na gładką, puszystą masę (ok 2-3min.) Jaja delikatnie łyżka po łyżce mieszać z masą czekoladową i mascarpone. Do masy przesiać mąką, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem na najmniejszym trybie.
3/4 ciasta wylać do blaszki, ułożyć gruszki i przykryć resztą ciasta. Piec 45min.
Na małym ogniu roztopić czekoladę z kremówką. Polać ostygnięte ciasto.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz