Smaki przeplatają się, całość jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca.
Podobno samo vindaloo jest dla wymagających smakoszy. Nie każdy gustuje w takich smakach.
Dla mnie strzał w dziesiątkę. I chociaż potrawa wymaga od nas czasu, efekt jest jego wart. Korzystałam z przepisu z Kuchni Prezydentowej.
W wirtualnej kuchni gotowałam z
Mirabelka - http://mirabelkowy.blogspot.
Martynosia - http://codzienne-gotowanie. blogspot.co.uk/
Vindaloo z kurczaka
1 pierś z kurczaka <bardzo duża>
marynata do mięsa
1cm imbiru<starty>
1/2 cebuli <piórka>
1 ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
sos
1 łyżka sklarowanego masła (ghee)
1/2 średnia cebula
kawałek laski cynamonu
1/2 puszki pomidorów krojonych
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól morska do smaku
szczypta cukru
świeża kolendra do przybrania
+ ryż i jogurt naturalny
Składniki na marynatę wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę. Zamarynować i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Na patelni z masłem ghee smażymy cynamon, cebulę i przyprawy. Smażymy około 2min.
Na patelnię dodajemy kurczaka i smażymy 5min ze wszystkich stron. Dodajemy cukier, sól i pomidory. Dusimy 20min na małym ogniu.
Podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i kolendrą.
Ojejku, jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuń