U mnie w wersji z orzechami pecan, ale możemy ja pominąć, użyć innych orzechów lub dodać dowolne bakalie. Batonik jest bardzo smaczny, słodki i delikatny w smaku. A dzięki masłu idealnie maślany.
Dawno już nie gotowałam w wirtualnej kuchni. Dzisiaj towarzyszyły mi
Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/
Flapjacks
180g płatków owsianych
40g masła
40g brązowego cukru
30g płynnego miodu/ golden syrupu <w oryginale>
+ 40g orzechów
W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać płatki i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać.
W formie uformować placek, który dokładnie uklepać.
Piec 20-25min w 180stopniach.
Po upieczeniu pokroić.
Ja swój odłamywałam od całości. Trochę się kruszy.
Wygląda pięknie! A można zamienić zwykłe masło domowym orzechowym? W weekend na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńchce tego orzecha wkoncu no! :D
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić mężowi. Będzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :) Z pekanami musiał być świetny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
znane i dooobre :D
OdpowiedzUsuńTakie to i ja może bym zjadła! :D
OdpowiedzUsuń