Kuchnia kaszmirska. Ziemniaki smażone, a następnie gotowane na małym ogniu. Do tego pomidory i twaróg. Bardzo ważna jest tutaj również gama przypraw, które wzajemnie się uzupełniają tworząc na prawdę pyszne danie.
Danie świetnie nadaje się dla bezglutenowców.
Gotowane w wirtualnej kuchni z
i
Aloo dum
4 małe ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek < ghee w oryginale >
1/2 pomidorów z puszki
1/2 szklanki wody
100g twarogu
1 cebula
mieszanka przypraw <po szczypcie chilli, kardamonu, cynamonu, garam masal, soli, pieprzu, imbiru>
Ziemniaki obrać i nakłuć widelcem. Rozgrzać oliwę. Ziemniaki obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni zrumienić cebulkę. Dodać pomidory, wodę i przyprawy. Gotować 2 minuty.
Dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20min.
Dodać tawróg i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na palniku.
Smacznego
Pierwszy raz spotykam się z takim daniem :) Ciekawe , i wygląda na smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa również pierwszy raz się z tym spotykam.. Ciekawe :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad bo przepis jest wart uwagi :) Prosze tylko pamiętać o banerku :) Dziękuję
OdpowiedzUsuńTo musi być bardzo smaczne danie :) Uwielbiam pieczone ziemniaki, a w takiej formie na pewno nabierają oryginalnego smaku.
OdpowiedzUsuńZrób mi takie! Ale bez twarożku!
OdpowiedzUsuńAle ciekawe danie! Swoją drogą to chętnie wzięłabym udział w takim wspólnym wirtualnym gotowaniu :D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o tym słyszę, ale brzmi interesująco ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie, może zrobię ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na ziemniaka! na pewno aromatycznie pachną i świetnie smakują :) do wypróbowania ! :)
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe ziemniaki, a jakie intrygujące danie :)
OdpowiedzUsuńTe ziemniaczki wyglądaja bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńwypróbuję na pe wno - jestem zjadaczem ziemniaków.
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak:)
OdpowiedzUsuń