
Rustykalna tarta z jabłkami. Słodka, lekko kwaskowa. Idealna do popołudniowej kawy.
Piekłam w wirtualnej kuchni z
Ola, Shinju, Maggie, Mopsik, Sianko, Chantel
oraz Mirabelka.
Galette z jabłkami
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
120g masła
2 łyżki śmietany
50ml wody zimnej
żółtko
szczypta soli
łyżka cukru pudru/ ksylitolu
Masło pokroić. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, następnie owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 20min.
+ 3 jabłka
+ 2 łyżki cukru/ksylitolu
+ 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Boki ciasta zawinąć do środka. Całość posypać cukrem i cynamonem.
Piec 40min w 180stopniach.
oj, jakie wspaniałe wypieki, co blog to bardziej apetyczne! niemal czuję zapach tych Waszych jabłkowych wypieków...
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesienne popołudnie! :)
OdpowiedzUsuńAleż śliczna Ci się udała... :)
OdpowiedzUsuńzamieniam śmietanę na jogurt i robię, koniecznie!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś już podobny galette, jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńna niedzielny deser do kawki idealne! :)
Uwielbiam takie kruche:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudowne, tarta wygląda na nich mega smakowicie, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńrównież poszłam w pełnoziarnisty wypiek :)
OdpowiedzUsuńładnie się Twoje ciasto prezentuje :)
piękna!!!
OdpowiedzUsuńNiestety moje galette są tylko wspomnieniem, ale chętnie bym zjadła kawałek Twojej teraz do kawy :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńjesienna, piękna i zapewne pyszna - pozdrawiam :-)