
Niedzielny obiad. Rosół na wiejskiej kurze z domowym makaronem.
Makaron robiony pół na pół z mąki pełnoziarnistej czyli bardzo zdrowy.
Trzeba przyznać, że swojski makaron jest o niebo smaczniejszy niż kupny.
Domowy makaron pełnoziarnisty
250g mąki pszennej
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
5 jajek
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Ciasto wyrobić na stolnicy. Nie powinno ciasto lepić się do rąk, powinno być jędrne i elastyczne.Odstawiamy na 20minut <musi odpocząć>
Odkroić kawałek ciasta, rozwałkować je na stolnicy na 1mm grubości <w razie potrzeby podsypywać mąką>. Ciasto kroimy w paseczki. Odstawiamy do wysuszenia.
Przechowywać w szczelnym pojemniku lub ugotować.
Ale świetne zdjęcia! Mama często robi do rosołu, taki najlepszy!
OdpowiedzUsuńDomowy makaron, to musi być pyszne! Swoją drogą nie sądziłam, że tak mało pracy zajmuje zrobienie makaronu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe makarony ! <3 podziwiam ludzi , którym chce się poświęcić na to czas :D
OdpowiedzUsuńwszystko co domowe smakuję najlepiej, a już szczególnie ciepły rosołek z takim makaronem :)
OdpowiedzUsuńOstatnio na technologii w szkole robiliśmy taki makaron. O niebo lepszy od tego kupionego.
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia.
Uwielbiam taki makaron *.* Mama robi go niestety tylko czasami ale jest cudowny w smaku ;)
OdpowiedzUsuńW wersji odsmażanej jest równie pyszny ;)
super zdjęcia = super makaron :)
OdpowiedzUsuń