
Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna <kuchnia kresowa>. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni <chciałam wykorzystać resztę kaszy z obiadu>.
Ich smak bardzo przypadł mi do gustu. U mnie w wersji pełnoziarnistej <zdrowe odżywianie> jednak jeśli nie lubicie ciemnej mąki użyjcie zwykłej pszennej.
Farsz jest bardzo zdrowy, w końcu jest to kasza i biały ser. Także jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Następnym razem dodam również miętę, bo podobno bardzo pasuje.
Podawać z gęstą śmietaną lub jak ja ze szpinakiem <od dziecka nie lubiłam pierogów ze śmietaną>

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
100ml ciepłej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
farsz
pół woreczka ugotowanej kaszy
200g twarogu półtłustego
1 jajko
sól/pieprz
opcjonalnie mięta
Kaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.
Jem takie tylko, że na słodko, z kaszą twarogiem i miętą polane śmietaną z cukrem :) Polecam. Takich też muszę spróbować, bo wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńkusza mnie te pierogi z kasza - nigdy nie jadlam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pierogi, ale takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pierogi, a takim nadzieniu słyszałam mnóstwo razy, ale nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMoże zrobię w weekend, narobiłam sobie ochoty na pierogi i mój Luby też posmakuje ich pierwszy raz, w naszych regionach takich się nie jadało ;)
Obok tych ze szpinakiem to są moje ulubione pierogi... Zawsze jem je polane masłem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi z takim farszem :) Zdrowo i niebanalnie ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam pierogów w takiej wersji, ale wyglądają bardzo apetycznie i będę musiała kiedyś spróbować takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKuchnia kresowa, kuchnia Lubelszczyzny - też takie określenie słyszałam. Od dziecka robiło się u mnie takie pierogi i szalenie je lubię:) Bez względu na rodzaj mąki;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale pomysł wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńKooocham je, ale na słodko! Ze śmietaną i cuuukrem *_*
OdpowiedzUsuńooo takich jeszcze nie jadlam!
OdpowiedzUsuńpyszneee!! domowe pierogi, z smakowitym, zdrowym farszem :) takie smakowite obiady dają radość :D
OdpowiedzUsuńdawno mnie tu nie było, ale muszę powiedzieć, że pomysł na smak jak był tak jest :)
OdpowiedzUsuńKuchnia kresowa, kuchnia Lubelszczyzny - też takie określenie słyszałam. Od dziecka robiło się u mnie takie pierogi i szalenie je lubię:) Bez względu na rodzaj mąki;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale pomysł wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń