środa, 18 września 2013
Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna <kuchnia kresowa>. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni <chciałam wykorzystać resztę kaszy z obiadu>.
Ich smak bardzo przypadł mi do gustu. U mnie w wersji pełnoziarnistej <zdrowe odżywianie> jednak jeśli nie lubicie ciemnej mąki użyjcie zwykłej pszennej.
Farsz jest bardzo zdrowy, w końcu jest to kasza i biały ser. Także jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Następnym razem dodam również miętę, bo podobno bardzo pasuje.
Podawać z gęstą śmietaną lub jak ja ze szpinakiem <od dziecka nie lubiłam pierogów ze śmietaną>
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
100ml ciepłej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
farsz
pół woreczka ugotowanej kaszy
200g twarogu półtłustego
1 jajko
sól/pieprz
opcjonalnie mięta
Kaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna <kuchnia kresowa>. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni <chciałam wykorzystać resztę kaszy z obiadu>.
Ich smak bardzo przypadł mi do gustu. U mnie w wersji pełnoziarnistej <zdrowe odżywianie> jednak jeśli nie lubicie ciemnej mąki użyjcie zwykłej pszennej.
Farsz jest bardzo zdrowy, w końcu jest to kasza i biały ser. Także jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Następnym razem dodam również miętę, bo podobno bardzo pasuje.
Podawać z gęstą śmietaną lub jak ja ze szpinakiem <od dziecka nie lubiłam pierogów ze śmietaną>
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
100ml ciepłej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
farsz
pół woreczka ugotowanej kaszy
200g twarogu półtłustego
1 jajko
sól/pieprz
opcjonalnie mięta
Kaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.
Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.
Etykiety:
jajka,
kasza gryczana,
mąka pełnoziarnista,
szpinak,
twaróg
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Jem takie tylko, że na słodko, z kaszą twarogiem i miętą polane śmietaną z cukrem :) Polecam. Takich też muszę spróbować, bo wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńkusza mnie te pierogi z kasza - nigdy nie jadlam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe pierogi, ale takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pierogi, a takim nadzieniu słyszałam mnóstwo razy, ale nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMoże zrobię w weekend, narobiłam sobie ochoty na pierogi i mój Luby też posmakuje ich pierwszy raz, w naszych regionach takich się nie jadało ;)
Obok tych ze szpinakiem to są moje ulubione pierogi... Zawsze jem je polane masłem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pierogi z takim farszem :) Zdrowo i niebanalnie ;)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam pierogów w takiej wersji, ale wyglądają bardzo apetycznie i będę musiała kiedyś spróbować takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKuchnia kresowa, kuchnia Lubelszczyzny - też takie określenie słyszałam. Od dziecka robiło się u mnie takie pierogi i szalenie je lubię:) Bez względu na rodzaj mąki;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale pomysł wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńKooocham je, ale na słodko! Ze śmietaną i cuuukrem *_*
OdpowiedzUsuńooo takich jeszcze nie jadlam!
OdpowiedzUsuńpyszneee!! domowe pierogi, z smakowitym, zdrowym farszem :) takie smakowite obiady dają radość :D
OdpowiedzUsuńdawno mnie tu nie było, ale muszę powiedzieć, że pomysł na smak jak był tak jest :)
OdpowiedzUsuńKuchnia kresowa, kuchnia Lubelszczyzny - też takie określenie słyszałam. Od dziecka robiło się u mnie takie pierogi i szalenie je lubię:) Bez względu na rodzaj mąki;)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale pomysł wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń