Próbuję zmusić się do nauki słówek na angielski, ale mi nie idzie. Ciągle coś mnie rozprasza i mówię sobie, że jutro w autobusie będę miała na to ponad 5godzin haha
Na śniadanko zafundowałam sobie takiego o to placucha. Jego przygotowanie zaczęłam już wczoraj, ale myślę, że zamiast zostawiać płatki na noc można je ugotować po prostu lub zalać wrzątkiem i zostawić na parę minut. Placek jest niezwykle sycący i delikatnie orzechowy. Zdecydowanie polecam!!
Orzechowy placek owsiany
2 + 2 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka otrębów pszennych
2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka (czubata) masła orzechowego
1/2 łyżeczki miodu
1/2 proszku do pieczenia
1/2 proszku do pieczenia
1 jajko
rodzynki
orzeszki ziemne
150ml mleka
2 łyżki płatków zalać mlekiem i dodać miód i zostawić na noc/ugotować. Do porządnie spęczniałej masy dodajemy resztę płatków, otręby, mąkę, jajka, masło i dodatki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na rozgrzany teflon i smażymy po 5-7minut z każdej strony.
Smacznego
Oj pamiętam jak się zajadałam takim placuszkiem ale bez dodatków :)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny z tymi rodzinkami i orzechami :) A co to takiego z boku na talerzu? ;>
cukinia smażona :D
Usuńtaki placek to i ja bym zjadła :)))
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę spróbować ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam płatki owsiane i otręby ; )
Bardzo lubię takie duże omleto-placuchy. :)
OdpowiedzUsuńjeśli płatki owsiane, to zapisuję koniecznie :) pyszne i sycące musiało być to śniadanko :)
OdpowiedzUsuńhej, dodaj do akcji bo to fajne danie dla biegaczy:)
OdpowiedzUsuńFajnyyy!
OdpowiedzUsuńPyszotny!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam orzechów.. Placuch wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTaki pyszny placek na pewno sprawił, że poranek był bardziej przyjemny :)
OdpowiedzUsuńo jeeeej -masło orzechowe! już go lubię! :))
OdpowiedzUsuńsmażona cukinia jest świetna,często u mnie gości:) a ten placek owsiany musiał być genialny.Co do płatków owsianych to ja ostatnio robię tak,że rano zalewam je wrzątkiem,zostawiam pod przykryciem na parę minut a potem gotuję we wodzie albo mleku i dzięki temu,że je wcześniej wykąpię w tym wrzątku są o niebo lepsze a owsianka bardziej gęstka:)
OdpowiedzUsuńjak jest masło orzechowe, to już to kocham :)
OdpowiedzUsuńSiaśka, napisz do mnie maila, bo chcę prywatnie pogadać, a nie widzę tu maila do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńa mam się bać :D?
Usuń