3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek kakao
150g czekolady mlecznej <startej>
3 jajka
1.5 szkl. cukru
250g miękkiego masła
+ 1kg obranych jabłek
kruszonka
50g miękkiego masła
50g cukru
100g mąki
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku ciągle ubijając. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy.
Na ciasto wyłożyć pocięte w plastry jabłka.
Masło rozetrzeć rękoma z cukrem i mąką do powstania kruszonki. Następnie posypać nią wierzch jabłek.
Piec 50min w 180stopniach.
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńwróciłaś! i od razu tak smacznie, tak słodko :) wpraszam się na kawałek, ciasta z jabłkami to moje uluubione :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam każde ciacho z jabłakmi :)
OdpowiedzUsuńmuis być pyszne:)
OdpowiedzUsuńpomysłowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam jabłecznika.. a tu taki cudowny! :)
OdpowiedzUsuńCzy kruszonka musi byc zimna i starta na jabłka? :)
OdpowiedzUsuńtrochę nie rozumiem pytania... a co innego chcesz z nią zrobić?
UsuńCzekoladowego jabłecznika nie jadłam jeszcze nigdy:) Chyb najwyższy czas nadrobić zaległości:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNa jak dużą blachę jest przepis? :), Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńNiki
okrągła forma, średnica 30cm
UsuńPrzepyszne! Upiekłam w prodiżu i bardzo ładnie wyrosło (choć z 3 łyżeczkami proszku). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń