Wiosna! Nareszcie! Świeci słońce i robi się coraz cieplej... idąc dzisiaj na uczelnię specjalnie odwracałam twarz w stronę słońca. Niedługo pojawią się pierwsze zielone pąki, a z ziemi wyjdą wiosenne kwiaty. Zimowe kurtki i płaszcze zostaną wrzucone na dno szafy. Dlatego już teraz wypadałoby zadbać o sylwetkę.
Pewnie każdy lubi od czasu do czasu coś podjeść. Wejść do kuchni, chwycić coś z talerzyka i schrupać. I jeszcze, żeby nie poszły te małe przegryzki w biodra. Dlatego z przyjaciółką upiekłyśmy muffiny. Ale nie tą wersję z masą cukru. Ta wersja jest zdrowa, pełna witamin i gwarantuje, że nie utyjemy od niej. Idealna na śniadanie, podwieczorek, kolacje czy przekąskę. Można je również zabrać ze sobą i zamiast kalorycznych pączków cieszyć się pysznym smakiem.
Wytrawne muffiny (15 babeczek)
1 puszka białej fasoli
1 łyżka mąki żytniej
2 łyżki płatków osianych
1 łyżeczka oliwy
100ml mleka
2 łyżki serka homogenizowanego
2 jajka
2 łyżki mleka odtłuszczonego ( mlekovita 32kcal/100g)
6 plastrów szynki drobiowej
10cm pora
1 marchewka starta
przyprawy (papryka, pieprz, sól, bazylia, oregano)
Jajka ubijamy na puszystą masę mikserem. Fasolę zblendować. Dodać do jajek i miksować przez 5min. Dodać resztę mokrych składników. Wsypać mąkę, mleko i płatki. Szynkę i pora pokroić, marchewkę zetrzeć. Dodać do miski razem z przyprawami i całość zmiksować. Piec 40min w 180stopniach.
Smacznego
Kolorowe, wesołe, faktycznie - iście wiosenne te muffiny. Muszą być wyborne!
OdpowiedzUsuńciekawe ;)
OdpowiedzUsuńale super:) dzieki za dodanie do listy przepisow biegowych:)
OdpowiedzUsuńNie zjarał Ci się porek na górze?
OdpowiedzUsuńŚwietne *.* zarzuć jedną!
jeszcze nie robiłam na wytrawnie :) ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTeż jeszcze nie próbowałam wytrawnych muffinek, ale Twoje wyglądają naprawdę smacznie! :)
OdpowiedzUsuń