Pyszny sernik na czekoladowym spodzie, rozpływający się w ustach przy każdym kęsie.
Sernik na czekoladowym spodzie
Kruche ciasto
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
150g masła
50g rozpuszczonej ostudzonej czekolady
Masa serowa
1 kg półtłustego twarogu 3 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)
1 szklanka cukru
1 laska wanilii <ziarenka>
Wszystkie składniki razem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i schłodzić 1h w zamrażarce. Twaróg półtłusty zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Połową ciasta wygnieść spód blaszki, wylać masę serową, a następnie zetrzeć drugą część ciasta.
Piec 60minut w 180stopniach
Musiał być pyszny bo wygląda obłędnie :>
OdpowiedzUsuńWygląda tak samo jak ulubiony mojego taty - wspaniały ;)
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego :) Musiał być pyszny, a wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńA ciasto ścieramy odrazu na sernik czy wcześniej go podpiekamy?
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe wychodzi bardzo kruche ,polecam:)
OdpowiedzUsuń