czwartek, 25 października 2012
Ten tydzień był istnym maratonem. Kilka kolokwiów, masa nauki! Ja się pytam dlaczego tyle w tym wzorów, chemii?!
Wczorajszego dnia przeżyłam również ogromny zawód. Jestem honorowym dawcą krwi. I wczoraj pierwszy raz zostałam odrzucona. Ja wiem, że to dla mojego zdrowia. Bo lekka anemia to nie przelewki, a gdybym wczoraj oddała krew to musieliby mi dwa razy tyle oddać, ale jednak ukłucie żalu było. Jestem jedną z niewielu osób, które na widok grubej igły rozdziawia mordkę w szerokim uśmiechu! No bo przecież mogę komuś uratować dzięki temu życie! Ale, nie tym razem. Moje zdrowie teraz jest ważniejsze.
Słodki wypiek z dynią. Pomysł bardzo mi się spodobał. Ale, co by tu upiec?!
Lubię dynię i chciałam, żeby ich smak nie zginął. A tutaj przy każdym kęsie natrafiamy na słodkie kawałki tego jesiennego warzywa.
Użyłam mąki pełnoziarnistej oraz fasoli. Nie jest to moja pierwsze podejście do nich w słodkich wypiekach. Czekoladowe muffiny z fasolą już piekłam. A w te wakacje z kumpelką zajadałyśmy się ciastem fasolowym bez grama mąki. Dzięki fasoli wypiek jest wilgotny i nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Oczywiście fasolę można pominąć i użyć tylko mąki.
Mi bardzo smakowały
Gotowałam w wirtualnej kuchni razem z Dobromiłą,Lejdi, Bartlodzikiem, Tomkiem Meggie, Panną Malwiną Mopsikiem, Wierą Mirabelką.
Muffiny z karmelizowaną dynią- pełnoziarnisto-fasolowe /8sztuk/
100g dyni obranej i pokrojonej w małą kostkę
50g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 1 łyżka pszennej zwykłej)
100g fasoli z puszki (zblendowanej) / lub 50g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szkl maślanki
1/4 szkl cukru brązowego + 1 czubata łyżka
szczypta soli
Dynię przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy łyżkę cukru i jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu do całkowitej redukcji wody.
Mąkę mieszamy z proszkiem, fasolą i cukrem. Łączymy mokre składniki. Dodać mokre do suchych oraz ostudzoną dynię, wymieszać.
Piec 30-35min w 180stopniach.
Smacznego
Muffiny z karmelizowaną dynią- pełnoziarnisto/fasolowe
Ten tydzień był istnym maratonem. Kilka kolokwiów, masa nauki! Ja się pytam dlaczego tyle w tym wzorów, chemii?!
Wczorajszego dnia przeżyłam również ogromny zawód. Jestem honorowym dawcą krwi. I wczoraj pierwszy raz zostałam odrzucona. Ja wiem, że to dla mojego zdrowia. Bo lekka anemia to nie przelewki, a gdybym wczoraj oddała krew to musieliby mi dwa razy tyle oddać, ale jednak ukłucie żalu było. Jestem jedną z niewielu osób, które na widok grubej igły rozdziawia mordkę w szerokim uśmiechu! No bo przecież mogę komuś uratować dzięki temu życie! Ale, nie tym razem. Moje zdrowie teraz jest ważniejsze.
Słodki wypiek z dynią. Pomysł bardzo mi się spodobał. Ale, co by tu upiec?!
Lubię dynię i chciałam, żeby ich smak nie zginął. A tutaj przy każdym kęsie natrafiamy na słodkie kawałki tego jesiennego warzywa.
Użyłam mąki pełnoziarnistej oraz fasoli. Nie jest to moja pierwsze podejście do nich w słodkich wypiekach. Czekoladowe muffiny z fasolą już piekłam. A w te wakacje z kumpelką zajadałyśmy się ciastem fasolowym bez grama mąki. Dzięki fasoli wypiek jest wilgotny i nie ma potrzeby dodawania tłuszczu. Oczywiście fasolę można pominąć i użyć tylko mąki.
Mi bardzo smakowały
Gotowałam w wirtualnej kuchni razem z Dobromiłą,Lejdi, Bartlodzikiem, Tomkiem Meggie, Panną Malwiną Mopsikiem, Wierą Mirabelką.
Muffiny z karmelizowaną dynią- pełnoziarnisto-fasolowe /8sztuk/
100g dyni obranej i pokrojonej w małą kostkę
50g mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 1 łyżka pszennej zwykłej)
100g fasoli z puszki (zblendowanej) / lub 50g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szkl maślanki
1/4 szkl cukru brązowego + 1 czubata łyżka
szczypta soli
Dynię przekładamy do garnka o grubym dnie, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy łyżkę cukru i jeszcze chwilę trzymamy na małym ogniu do całkowitej redukcji wody.
Mąkę mieszamy z proszkiem, fasolą i cukrem. Łączymy mokre składniki. Dodać mokre do suchych oraz ostudzoną dynię, wymieszać.
Piec 30-35min w 180stopniach.
Smacznego
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Nigdy nie piekłam z fasolą;)
OdpowiedzUsuńJeczyduszo nie tylko Ty masz ciężko.Och no węź się uśmiechnij! Kolokwia są fajne! I wejściówki. A najfajniejsze w nich jest to że można nadużywać kawy do woli i nikt CI nie jojczy nad uchem-pijesz bo masz powód :D
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze fasolowych muffin, ale muszę się w końcu na nie zdobyć. Trzymaj się zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować jakiegoś wypieku z fasolą :D Czuć ją w cieście?
OdpowiedzUsuńnie :D smakuja na prawde dobrze!
Usuńpyszne zdrowe muffinki ,tak lubię ;d
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci, żebyś szybko zwalczyła tę podłą anemię. Doskonale Cię rozumiem, bo też oddawanie krwi sprawia mi radość a chwilowo jestem w grupie, która oddawać nie może.
OdpowiedzUsuńBardzo interesujacy przepis! Slyszalam wiele o fasolowych ciastach, ale jak dotad nie robilam. Moze sie skusze na takie muffiny?
OdpowiedzUsuńZycze udanej walki z anemia i szybkiego powrotu do krwiodawstwa.
Oj, nie wpadlabym na fasole w slodkim wypieku! Ale calosc prezentuje sie apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne kucharzenie!
Oryginalny wypiek, bardzo dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńczesto pieke cos z fasoli, zawsze sie udaje ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tą fasolą.
OdpowiedzUsuńI nie narzekaj, że Ci nie pozwolili - jaki byłby z Ciebie pożytek, jakbyś na fotelu odjechała? A tak dojdziesz do siebie i znowu będziesz mogła krew oddawać :)