wtorek, 14 maja 2013

Kruche rogaliki z marmoladą bez cukru




Przepis dostałam od cioci. Banalnie prosty, nawet dziecko by sobie z nimi poradziło.
Rogaliki są kruche na zewnątrz, miękkie w środku, nie za słodkie, idealne.
Do ciasta nie dodajemy grama cukru, więc są również dietetyczne.
Plusem jest również fakt, że nie wymagają chłodzenia, więc są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo tanie. Do ich wykonania potrzeba tylko kilka zawsze obecnych w domu składników.
Moja rodzina jest nimi zachwycona. Nawet nie robię ich z jednej porcji, tylko od razu z dwóch.









Kruche rogaliki z marmoladą bez cukru
3 szklanki mąki pszennek
1 szklanka śmietany
1 kostka margaryny/masła
+marmolada/powidła/nutella
+cukier puder do posypania

Mąkę zagnieść z miękką margaryną i śmietaną. Ciasto podzielić na kilka części (4/5), każdą rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Przy szerszej krawędzi nałożyć łyżeczką nadzienia i zwinąć rogalik.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20minut w 180stopniach.
Smacznego

48 komentarzy:

  1. Coś mi się kojarzy, coś gdzieś dzwoni... Gdzie ja jadłam, gdzie je widziałam... Na pewno wiele lat temu, mgliście podsuwają mi się obrazy z podstawówki, jakiś szkolny sklepik, cukiernia, piekarnia. Kurczę, nie lubię nie pamiętać!

    Ale smak doskonale pamiętam, o taaak.... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na rogaliki, wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę mi podrzucić kilka do Niemiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama uwielbia je robić ;) Smakują cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) Uwielbiam takie małe cudeńka :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Ej one są tak idealne i tak kształtne, że zawstsydziłaś tym wszystkie moje dotychczasowe wypieki! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :*
      Mi się właśnie wydawały nieidealne :D

      Usuń
  7. Muszą być pyszne ! I to jeszcze bez cukru, to pewnie pochłonęłabym je wszystkie :D
    Dziękuję za wzięcie udziału w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trudno się oprzeć :) Kradnę rogalika! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne na wyprawę majową. pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. nie dość, że idelanie wyglądają to pewnie smakują!

    OdpowiedzUsuń
  11. kruche rogaliki, z pysznym nadzieniem - mmm zjadłabym *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie domowe, kruche rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają cudownie, zupełnie jak te mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Można spytać jakiej śmietany użyłaś? Słodkiej czy kwaśnej, no i jaki procent :) Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam i dodam jeszcze, że wspaniałe przepisy, no i sam blog :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmietana to śmietana jest kwaśna
      śmietanka to śmietanka jest słodka
      Czyli użyłam śmietany. Nie pamiętam jakiej. 12% lub 18%
      Dzięki

      Usuń
  15. ile rogalikow wychodzi z tej porcji ? wygladaja pysznie

    OdpowiedzUsuń
  16. dziś znalazłam przepis ...juz rogaliki wykonałam ....są pyszne polecam...

    OdpowiedzUsuń
  17. sa pyszne juz nei raz je robilam ....ja robie z dwoch porcji....szybko znikaja.....

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne i baanalnie proste, więc nie rozumiem jak mogło komuś ciasto nie wyjść :D. Takich rogalików właśnie szukałam. Wyszły przepyszne choć nie takie ładne jak Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam! Rogaliki wygladaja wysmienicie i napewno tez tak smakuja :)
    Zdam się na Pani przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy w przepisie przypadkiem drozdzy nie brakuje ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, do zrobienia powyższych rogalików nie używamy drożdży

      Usuń
  21. a jajka? nie powinno być jajek? bo własnie się zastanawiam czy by nie zrobić tych rogalików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie powinno być jajek
      ja na prawdę nie zapomniałam o niczym w przepisie

      Usuń
  22. Witam, właśnie zabieram się za robienie tych smacznych rogalików z powidłami zrobionymi przez moją mame i mam dwa pytania ;
    1. ile gramowo proszku do pieczenia mam dać ( bo opakowanie ma 18g i 30g?)
    2. i czy też można zrobić rogaliki z nutellą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie nie ma słowa o proszku do pieczenia
      w tym przepisie go nie używamy!!
      oczywiście że można z nutellą, ale na pewno nam trochę wypłynie

      Usuń
  23. Dziś robię rogaliki świetny prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  24. strasznie proste i do tego bez cukru, drożdży, a jakie smakowite!! :) dzięki za ten przepis to moje pierwsze rogaliki i się udały.. pół z czekoladą, pół z marmoladą różaną(te drugie mi nie smakowały, jak perfumy! nie polecam tej marmoladki) :P :) dodałam cukier waniliowy i cynamon do ciasta ,mmm!! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można zrobić te rogaliki z serem zamiast z marmoladą?

    OdpowiedzUsuń
  26. Naprawde rewelacja obecnie mieszkam we Francji i ciezko tutaj zrobic cos co robimy w Polsce, znalazlam ten przepis i od razu wzielam sie do dziela bomba sa rewelacyjne, obecnie zrobilam z roznymi konfiturami, czekolada oraz serem super. Nie bojcie sie i robcie wychodza zawsze

    OdpowiedzUsuń
  27. mega pyszne właśnie sie zajadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy może być mąka tortowa?

    OdpowiedzUsuń
  29. hej czytajcie dokładnie to nie bedziecie zadawac głupich pytan a rogaliki pycha, mąz juz zjadł

    OdpowiedzUsuń
  30. witam i widze ze musza byc naprawde smaczne i kruche bo mietana ale czegos mi tu brakuje mialam ochote je zrobic ale boje sie ze nie ma ani proszku ani drozdzy czy bez tego wyjda...pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaufaj, wychodzą super
      też byłam nieufna, ale nie potrzeba żadnych spulchniaczy :D

      Usuń
  31. Zamiast śmietany można użyć serka waniliowego, mają lepszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  33. Żona własnie zrobiła są pyszbe!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Dzień dobry, mam pytanie. Co zrobić gdy rogaliki nie mają koloru. Takie jakie były przed pieczeniem takie są i po. W ogóle nie mają brązowego koloru piekę je 20 minut później jeszcze ok. 10 minut trzymam w piekarniku a one jakie białe były takie białe są.

    Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  35. może należało by je białkiem posmarować i moszne obsypac cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  36. i dłuze potrzymać ? prosze napisac czy wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wczoraj gdy piekłam je 2 raz to już miały kolor bo jak piekłam pierwszym razem to nie znikły tak szybko jak wczoraj ponieważ wszyscy myśleli że są nie upieczone, ale tym razem znikły szybko.

      Przepis rewelacja, podstawowe składniki, szybko je się robi.
      Napewno będę je robić często :)
      Dziękuję za porady :)

      Usuń
  37. Przepis super. Po pierwsze, bo ciasto bez grama cukru. Po drugie, bo nie trzeba go chlodzic, a po trzecie, bo rogaliki wychodza naprawde smaczne.
    Dziekuje bardzo.
    Zapisuje do ulubionych !!!

    OdpowiedzUsuń
  38. Piekłam te rogaliki na wiele okazji, wiele razy. Rzadko wracam do przepisów, ale ten jest doskonały! Składniki mam zawsze w domu, trzeba chwilę, żeby wszystko przygotować, zawsze się udają i są pyszne. Właśnie zaczynam robić i uznałam, że tym razem zostawię komentarz, bo ten przepis zasługuje na pochwały :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...