3 dzień totalnego odcięcia od internetu. Korzystam u koleżanki, tylko żeby umieścić posta.
To moja druga tarta którą zamieszczam tutaj na blogu. Nie wiem która mi bardziej smakowała. Czy ta dzisiejsza czy tarta mięsno warzywna którą kiedyś zaserwowałam rodzinnie. Podczas obiadu usłyszałam od koleżanki z mieszkania, że jestem najlepszą współlokatorką jaką do tej pory miała i że tarta jest pyszna. Było mi bardzo miło.
Tarta na dietetycznym pełnoziarnistym spodzie. Nie jest to prawdziwy spód do tarty i oczywiście tak nie smakuje. Ale myślę, że jako dietetyczna wersja trzyma poziom. Mi i współlokatorce smakowało, więc polecam.
Danie z dynią przygotowałam w wirtualnej kuchni z
Bartoldzik http://www. facetnatalerzu.pl/
Dobromiła http://dobrosmaki. blogspot.com/
Mirabelka http://mirabelkowy. blogspot.com/
Panna Malwinna http:// filozofiasmaku.blogspot.com/
Dietetyczna tarta z dynia, pieczarkami i brukselką
ciasto
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
20g zimnego masła
50g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
nadzienie
1 jajko + 1 białko
100g jogurtu naturalnego
80g mozzarelli
przyprawy sól/pieprz/zioła prowansalskie/czosnek
warzywa
2łyżeczki oliwy z oliwek
150g pieczarek
200g dyni
200g brukselki
sól i pieprz
Masło siekamy nożem z mąką. Dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką. Układamy w formie i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15min w 170stopniach.
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie.
Pieczarki obsmażamy na łyżeczce oliwy, doprawiamy.
Dynię obsmażamy na łyżeczce oliwy (podlewamy wodą). Do miękkości (ale nie ma się rozpadać)
Jajka roztrzepujemy z przyprawami, dodajemy jogurt i pokrojoną mozzarelle.
Na spód tarty wykładamy pieczarki i dynię. Polewamy masę jajeczną i na wierzch układamy brukselkę.
Pieczemy 30min w piekarniku nagrzanym do 190stopni. Do porządnego ścięcia się masy jajecznej.
Smacznego!!
zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWybrałaś chyba najbardziej lubiane przez mnie warzywa, pychotka i do tego dietetyczne danie!
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja tarty :) No i to zalanie mieszaniną z jogurtu - jak najbardziej na plus :)
OdpowiedzUsuńBrukselki nie lubię, ale...może dzięki tej tarcie zdołałabym się do niej przekonać? :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na cieście francuskim , pycha ;)
OdpowiedzUsuńbrukselki nanana.. uwielbiam! ale dlaczego w domu tylko ja je uwielbiam i rzadko je jem? grr! te małe kapustki są świetne ;d
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam żadnej tarty, czas to zmienić wkrótce;)
OdpowiedzUsuńsmaczna propozycja na tartę ,dynia króluje teraz na stołach ;p
OdpowiedzUsuńA ja na tarte, jak na lato! Zawsze i bardzo chetnie! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne kucharzenie!
poprzednia Twoja tarta juz sie inspirowalam, czas na ta ;)
OdpowiedzUsuńtarta z brukselką , przepyszna sprawa ;)
OdpowiedzUsuńPyszności:) Witaj w durszlakowej akcji
OdpowiedzUsuńtzn. mikserowej akcji :) :)
OdpowiedzUsuń