Sezon na szparagi uważam za otwarty.
Z jajkami i serem pleśniowym smakują świetnie.
Propozycja dobra i na śniadanie i na obiad i na kolację.
Po raz kolejny gotowałam w wirtualnej kuchni z
Bartoldzik, Maggie, Wiera, Dobromila, Mirabelka, Martynoosia, MalgosiaZ, Panna Malwinna, Siankoo. Wojciechem
Zapiekane szparagi z jajkiem i serem pleśniowym
3 ugotowane szparagi
1 jajko
50g sera pleśniowego
odrobina masła do wysmarowania kokilki
sól/pieprz
Szparagi gotujemy 5 minut w osolonej wodzie (odcinamy zdrewniałe końce wcześniej).
Ugotowane szparagi kroimy na kilka części. I układamy w kokilce (wysmarowanej masłem) pozostawiając główki szparagów do dekoracji. Jajko roztrzepujemy z przyprawami, dodajemy pokrojony ser i zalewami szparagi. Dekorujemy główkami.
Zapiekamy 15minut w 180stopniach. (Do ścięcia się jajek)
Smacznego
piątek, 17 maja 2013
Zapiekane szparagi z jajkiem i serem pleśniowym -Trzy po Trzy-
Etykiety:
jajka,
ser pleśniowy,
szparagi
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
Muszę się zaopatrzyć w szparagi i wykorzystać twój przepis! :)
OdpowiedzUsuńZjadłam niedawno całe 500 g. ;(
OdpowiedzUsuńJaka pychota! A czy ser plesniowy moznaby zastapic czyms innym? Nie ukrywam ze troszeczke sie go obawiam ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: atqabreakfast.blogspot.com
w jakim sensie obawiasz? nie gryzie i trujący też nie jest :D ja uwielbiam :D
Usuńmożesz dać zwykły żółty
Glupio sie przyznac, ale jeszcze nigdy go nie probowalam :p ale ten przepis to chyba najlepszy preteks zeby sie wreszczie przelamac :)
UsuńPyszna i lekka zapiekanka,uwielbiam takie przekąski:)zapraszam do siebie na szparagi zapiekane z serem.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba! Mega to wygląda :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować szparagi, bo wszyscy nimi kuszą. Taka wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńMimo ,że robiłam już je dwa razy dotąd nie wiem czy dobrze je przygotowuje.:D
OdpowiedzUsuńszparagi i jajko - świetne zestawienie, podoba mi się to danie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie prezentują się te zielone łodyżki w masie jajecznej:)
OdpowiedzUsuńMmm pycha ! Cudownie to wygląda i tak smacznie, że aż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńDzięki za wzięcie udziału w akcji :)
kolejny post z jajkami i szparagmi, Wariaci, widzę! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na moje pierwsze rozdanie! www.cookplease.blogspot.com
To prezentuje się wręcz obłędnie !
OdpowiedzUsuńskąd tu wyrwac szparagi? :D musze to zrobic koniecznie
OdpowiedzUsuńodkąd zaczął się szparagowy sezon - jestem w niebie. :D
OdpowiedzUsuńWyglądają megaapetycznie!
OdpowiedzUsuńNo i jestem w szparagowym raju :D
OdpowiedzUsuńWczoraj tez byly u mnie zapiekane jajka - troche inne, ale pyszne. Wersji ze szparagami w tym roku jeszcze nie robilam, ale cos mi sie zdaje, ze bede musiala nadrobic :)
OdpowiedzUsuńMam szparagi muszę coś z nimi zrobić :D
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie - czego chcieć więcej...? :)
OdpowiedzUsuńGreat article.
OdpowiedzUsuńMy web site; personal injury huddersfield