sobota, 5 grudnia 2015

Mississippi Mud Cake



Trochę inne ciasto czekoladowe. Po erze ciężkich-zbitych brownie przyszedł czas na coś bardziej puchatego. Ale równie czekoladowego. Określiłabym to mianem murzynek dla wybrednych czekoladożerców.
Przyciąga wyglądem. Fantastycznie wysoki, puchaty, ale wilgotny, rozpływający się w ustach czekoladowiec.
Pieczony w pracy. Klientom smakuje, czyli trzeba upiec również w domu.
Enjoy.
Przepis oczywiście ogólnie znany, ja sama inspirowałam się i poznałam go na moich wypiekach.

250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (ja robiłam pół na pół z mleczną)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
180 ml wody
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g kakao
250 g cukru
4 jajka
120 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju

+50g gorzkiej czekolady
+ 30ml śmietany słodkiej 18%

W rondelku rozpuścić masło z wodą, czekoladą i kawą rozpuszczalną, następnie ostudzić.
Do miski przesiać mąkę z sodą i proszkiem oraz kakao, zmieszać z cukrem. Jajka rozbić z jogurtem i olejem. Przy pomocy drewnianej łyżki zmieszać delikatnie wszystkie składniki.
Piec w małej okrągłej formie (do 25cm średnicy).
Piec 60min w 180 stopniach. (piec do suchego patyczka)
Z czekolady i słodkiej śmietanki w garnuszku zrobić polewę, następnie polać nią wystudzone ciasto
Smacznego

Kuchnia wegetariańska i wegańska
Jesienne słodkości!

1 komentarz:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...