czwartek, 27 listopada 2014

Brownie z solonym karmelem

Dla przyjaciółki, na urodziny. Bo chciała, bo mówiła o nim o 1 w nocy, bo lubię karmić ludzi i ich przy tym uszczęśliwiać.
Najbardziej czekoladowe ciasto świata ze słodkim karmelem, przełamane słoną nutą. Kto nie lubi soli może pominąć, ale ja polecam.


Brownie z solonym karmelem
200g gorzkiej czekolady
200g masła
3 jajka
150g cukru pudru
100g mąki pszennej

sos karmelowy
1/2 szkl cukru
1/2 szkl kremówki
3 łyżki masła

+ sól morska

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić, dodając stopniowo cukier puder. Wlać ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie mieszać.Piec 20min w 180stopniach.
Cukier zalać odrobiną wody, na małym ogniu mieszać do powstania karmelu. Zdjąć z ognia, dodać masło i śmietankę, wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu do powstania sosu.
Ciasto podawać polane sosem, z szczyptą soli.
Prezenty na Mikołajki

10 komentarzy:

  1. Ciasto znosi podróże male i duże.
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie!
    Zapraszam do udziału w akcji "Świąteczne Słodkości!"
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  3. ale musi być pyszne takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie idealne! Brownie z dodatkiem karmelu? Biorę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wygląda fantastycznie! : )
    Pięknie podane brownie! *.*
    Po prostu mistrzostwo! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. o jejciuniu, jakie to musi być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To takie wyrafinowane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pięknie, smacznie i elegancko !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...