niedziela, 10 stycznia 2016

Szarlotka



Idealna na takie zimowe dni. Najlepiej podana na ciepło z gałką lodów waniliowych i cynamonem. Bo cynamonu nigdy za dużo.





Szarlotka
kruche ciasto
400g mąki pszennej
4 żółtka
250g masła
100g cukru
szczypta soli
1 łyżka śmietany

masa jabłkowa
6 dużych jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Odstawić na chwilę i odcisnąć dokładnie sok. Dodać cukier i cynamon.
Większą część ciasta (jakieś 3/5) odkroić i wyłożyć spód blachy. Ciasto dokładnie nakłuć widelcem lub obciążyć czymś i zapiekać 20min w 180stopniach.
Na lekko ostudzony spód wyłożyć ciasto.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce lub rozwałkować i wyciąć długie pasy które następnie ułożyć w kształcie kratki.
Piec 40min w 180stopniach.

1 komentarz:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...