niedziela, 27 kwietnia 2014

Wyniki konkursu z Decomorreno


Do piątku na blogu trwał konkurs w którym wygrać można było 2 zestawy od Decomorreno <2x kakao, blaszka na babkę>.
Dzisiaj wybrałam zwycięzców i są to   nioolek oraz Aneta
Gratuluje

nioolek:
Jako, że obecnie jestem na ostatnim roku studiów, wytrwale poszukuję swojego nowego miejsca na ziemi. Święta są zaś dla mnie czasem, gdzie beztrosko mogę wrócić do lat dzieciństwa. Odłożyć na bok wszelkie problemy dnia codziennego, zgarnąć moc uścisków i promiennych uśmiechów, pamiętając, że gdziekolwiek mnie życie poniesie, w rodzinnym domu zawsze będzie moje miejsce. Ponadto tylko raz w roku, w tymże świątecznym okresie, jadąc na rowerze mogę zostać oblana kubłem wody z mijającego mnie samochodu.
Czas ten umila nam zawsze wiele przeróżnych wypieków. Przeważnie serników, które tak uwielbia cała rodzina oraz sprawdzonych babcinych wypieków, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W tym właśnie, wyczekiwany przez wszystkich, prosty w wykonaniu, tani w kosztach, metrowiec. Pyszne ciasto składające się z dwóch babek, aromatycznej waniliowej oraz kakaowej, przekładanych budyniowym, maślanym kremem. Całość pokryta domową polewą czekoladową i posypana prażonymi płatkami migdałowymi. Dobrze, że do Świąt zostało tylko kilka dni! :))

Radosnych i spokojnych Świąt! :)

Aneta:
Święta Wielkanocne lubię za rodzinne spotkania przy smacznym i pięknie, wiosennie przystrojonym stołem. Lubię je za budzącą się do życia przyrodę, za słońce, za ciepło. Lubię nawet te wiosenne, gruntowne porządki przed Wielkanocą. Uwielbiam wszystkie świąteczne potrawy: żurek, faszerowane jajka, tradycyjne pasztety i domowe wypieki. Z niecierpliwością czekam na długie, spokojne i leniwe śniadanie wielkanocne, które ciągnie się aż do południa.
Na moim wielkanocnym stole gościła w tym roku pyszna, piaskowa, waniliowo - kakaowa babka z rumowymi rodzynkami i domowym sosem czekoladowym:

Potrzebujemy:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 szklanka mąki
- 100 g waniliowego budyniu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1 pełna łyżka kakao DecoMorreno

Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić aż zmiękną. Miękkie rodzynki odsączyć na sicie i zalać rumem. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać osuszone na papierze kuchennym i obtoczone w mące rodzynki i rum. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym:

Na sos potrzebujemy:
- 125 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao DecoMorreno

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

2 komentarze:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...