poniedziałek, 9 grudnia 2013

Świąteczne gingerbread rolls

Dobrze wszystkim znane Cinnamon rolls, tym razem w wersji świątecznej.
Pachnące z daleka przyprawą do piernika. Słodkie bułeczki najlepsze na ciepło ze szklanką mleka.
Dodatek do ciasta serka homogenizowanego nadaje naszym rollsom wyjątkową miękkość.



Gingerbread rolls
500g mąki
1/2 łyżeczki kurkumy <można pominąć>
100g masła
1 szkl. mleka
25g świeżych drożdży
70g nierafinowanego cukru trzcinowego
100g serka homogenizowanego
szczypta soli

nadzienie:
1/2 szkl. nierafinowanego cukru trzcinowego
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
50 g masła
1/2 szkl rodzynek

Ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i mąki i odstawić na ok. 10minut.
Do miski wsypać mąkę, kurkumę rozpuszczone masło, sól, cukier, serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Cukier, przyprawę do piernika i miękkie masło rozetrzeć razem. Wysmarować równomiernie całe ciasto, posypać rodzynkami i zwinąć w rulon.
Kroić nożem.
Piec 20minut w 180stopniach.
Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Boskie! Zamawiam taką bułeczkę na śniadanko : ) Nie wiesz może ile mniej więcej kalorii ma taka bułeczka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i polecam. Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniamciu! *.* Już je uwielbiam!
    Talerzyk ^^ :)))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny pomysł na ulepszenie cinnamon rolls, na pewno skorzystam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka świąteczna wersja chyba jeszcze bardziej do mnie przemawia niż ta cynamonowa *-*

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...