Ale jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.
W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.
Chociaż domowe masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers.
Masło z orzechów włoskich
300g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
Orzechy prażyć w piekarniku przez 10min w 150stopiach co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
Wystudzone orzechy przełożyć do ściereczki i masować w celu złuszczenia gorzkich skórek.
Orzechy przełożyć do robota kuchennego wraz z miodem, olejem i solą. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji.



Śmieszny błąd się wkradł: '300g orzechów laskowych' ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :D już poprawione
UsuńJa w podobny sposób przygotowuję masło z różnych orzechów i nasion :) Pycha!
OdpowiedzUsuńMiam , uwielbiam te orzechy a masło z nich musi być nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńPycha takie domowe najlepsze <3
OdpowiedzUsuńmasło z orzechów włoskich to jedno z tych którego jeszcze nie próbowałam, ale same orzechy uwielbiam, więc wyobrażam sobie jakie musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńw sumie wyszła bardziej pasta niż masło, ale smak orzechów włoskich jest po prostu bajeczny!
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszne. Uwielbiam orzechy włoskie, a nigdy bym nie wpadła, by zrobić z nich masło orzechowe. Ale podoba mi się pomysł i pewnie go wypróbuje w najbliższym czasie :))
OdpowiedzUsuńGorąco pozdrawiam i czekam na kolejne fajne inspiracje,
Olinka - Smakowy Raj
O też robiłam z włoskich! Pyychotka :) Domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło z orzechów włoskich! też jestem szczęsliwą posiadaczką kilku drzewek więc to wychodzi dla mnie najekonomiczniej i nie powiem, bardzo mnie ten fakt cieszy :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubie domowe masło, czasami robię sobie takie:)
OdpowiedzUsuńAleż kusisz!
OdpowiedzUsuńWłaśnie biore się za obieranie orzeszków włoskich i do roboty :D
OdpowiedzUsuńWspanialy blog.
OdpowiedzUsuń