poniedziałek, 18 listopada 2013

Masło orzechowe z orzechów włoskich

W mojej diecie orzechy odgrywają istotną rolę. Ich cena niestety nie jest niska. Na szczęście orzechy włoskie miałam z swojego ogrodu. Bardzo mozolny proces, ale efekt wynagradza nam poświęcony czas. Masło nie jest tak kremowe jak to kupne z orzeszków ziemnych, ale nie jest to jego minusem
Ale jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.
W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.
Chociaż domowe masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers.

Masło z orzechów włoskich
300g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli

Orzechy prażyć w piekarniku przez 10min w 150stopiach co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką.
Wystudzone orzechy przełożyć do ściereczki i masować w celu złuszczenia gorzkich skórek.
Orzechy przełożyć do robota kuchennego wraz z miodem, olejem i solą. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Zdrowe słodkości

14 komentarzy:

  1. Śmieszny błąd się wkradł: '300g orzechów laskowych' ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w podobny sposób przygotowuję masło z różnych orzechów i nasion :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miam , uwielbiam te orzechy a masło z nich musi być nieziemskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. masło z orzechów włoskich to jedno z tych którego jeszcze nie próbowałam, ale same orzechy uwielbiam, więc wyobrażam sobie jakie musi być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w sumie wyszła bardziej pasta niż masło, ale smak orzechów włoskich jest po prostu bajeczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. musi być przepyszne. Uwielbiam orzechy włoskie, a nigdy bym nie wpadła, by zrobić z nich masło orzechowe. Ale podoba mi się pomysł i pewnie go wypróbuje w najbliższym czasie :))
    Gorąco pozdrawiam i czekam na kolejne fajne inspiracje,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. O też robiłam z włoskich! Pyychotka :) Domowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam masło z orzechów włoskich! też jestem szczęsliwą posiadaczką kilku drzewek więc to wychodzi dla mnie najekonomiczniej i nie powiem, bardzo mnie ten fakt cieszy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubie domowe masło, czasami robię sobie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie biore się za obieranie orzeszków włoskich i do roboty :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...