czwartek, 14 listopada 2013

Ratatouille z kurczakiem

Danie kuchni francuska wzbogacona o kurczaka. Pożywne, pyszne, kolorowe i pełne witamin danie.


Ratatouille z kurczakiem (2porcje)
1 pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 marchewka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
200 g bakłażana
200 g cukinii
200 g świeżych pomidorów
sól/pieprz/chilli/bazylia

Kurczaka pokroić i zamarynować z oliwie i ulubionych przyprawach. Włożyć na 1h do lodówki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojoną  marchewkę, cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć kilka minut. Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory. Doprawić i smażyć przez około 1 - 2 minuty. 



5 komentarzy:

  1. ale kolorowo! Zostało coś? Bo na kolację bym wpadła, pychota! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można wynająć Cię do gotowania obiadów ? Bo jesteś mistrzynią !

    OdpowiedzUsuń
  3. z kaszą jeszcze nie podawałam, bardzo fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...